14.3.2019. 11:27
0
Žurnal objavio kako su diplomate iz Hrvatske vrbovale selefije da prenose oružje u mesdžide u ZDK
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas bh. novinarima u Bakuu da treba temeljito provjeriti navode da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH.

Josipović kaže da osobno ne zna ništa o tome, da je to stvar koju treba provjeriti, a ako je istinita "to je onda ozbiljna i teška stvar".

- Ja se samo mogu nadati da nije tačna - rekao je Josipović, jedan od učesnika Sedmog globalnog Baku foruma, javlja izvještač Fene iz Bakua.

Ocijenio je da su odnosi između BiH i Hrvatske na prilično niskoj razini, u odnosu kakvi bi trebali biti između najbližih susjeda, a naglašava da je i ranije kritizirao izjavu aktualne hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o terorizmu u BiH, jer nije bila utemeljena niti u duhu dobrosusjedstva.

- Međutim, svi u regionu, uključujući BiH i Hrvatsku trebaju biti na oprezu zbog terorizma, kao cijeli svijet. Mislim da se obje države moraju izjasniti i provjeriti ono što je izrečeno - kazao je Josipović.

Magazin Žurnal je prvi javio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, piše Žurnal pozivajući se na dokumenta kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je "BiH leglo terorizma“.

U međuvremenu se oglasio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. On je potvrdio u razgovoru za Radiosarajevo.ba informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH.

Mektić je ustvrdio kako su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.