19.3.2019. 15:47
0
"Da je neko uzeo 1.600 olovaka donio u grad i da ih je polomio bio bi kažnjen, a ne za 1.600 djece Sarajeva"
Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva "92-95" Fikret Grabovica nalazi se u Hagu gdje će u srijedu prisustvovati izricanju drugostepene presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Grabovica je kazao da očekuje da drugostepena presuda potvrdi sva zlodjela za koja je ranije osuđen, a posebno za udruženi zločinački poduhvat širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva.

„Posebno iz razloga što je tokom opsade grada ubijeno 1.600 djece. Da je neko uzeo 1.600 olovaka donio u grad i da ih je polomio bio bi kažnjen, a ne za 1.600 djece kada znamo da su djeca ubijana bez ikakve dileme, ubijana s namjerom i ciljano i sistematski. Za to postoje mnogobrojni dokazi. Očekujem da mu se potvrde ostala kaznena djela i da dobije kaznu doživotnog zatvora“, kazao je Grabovica kojem je 11-godišnja kćerka Irma ubijena u eksploziji granate u opkoljenom Sarajevu 20. marta 1993. godine.  
 
Članovi Udruženja u srijedu će pratiti izricanje presude Karadžiću u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Udruženje ubijene djece Sarajeva danas broji oko 1.800 članova. Grabovica objašnjava da je veliki broj roditelja i odselio iz Sarajeva, neki su i umrli dok neki nisu aktivni u radu Udruženja. 
 
Tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana na grad je u prosjeku svaki dan padalo 329 granata od kojih je stradalo 11.541 civila, od čega 1.601 dijete, a povrijeđeno je najmanje 50.000 ljudi.
 
Spomen obilježje ubijenoj djeci Sarajeva otkriveno je 9. maja 2009. godine u Velikom parku, a na sedam postamenata ugravirana su imena 521 ubijenog djeteta. 

Spomenik se sastoji od prstena izrađenog od bronze u čijoj sredini se nalaze dvije staklene skulpture visine 5 i 3 metra. Na bronzanom prstenu prečnika 10 i visine 0,7 metara, napravljenom od čahura granata i druge municije ispaljene na Sarajevo, utisnute su stope srodnika neke od ubijene djece. Prsten na simboličan način predstavlja obruč kojim se Sarajevo držalo gotovo četiri godine u opsadi. Staklene skulpture unutar prstena, različite visine, razdvojene ali ipak vrhovima naslonjene jedna na drugu simbolizuju majku koja grčevito želi da zaštiti svoje dijete. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.