19.3.2019. 15:51
0
Dodik se žalio Vučiću: Bakir je tražio još sedam dana. nemamo namjeru da trpimo takve odnose
U kontinuitetu rješavamo ozbiljne probleme za obične ljude u RS i zahvalan sam gospodinu Vučiću što pokazuje htijenje i želju da pomogne Republici Srpskoj, rekao je danas Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

"U posljednjih nekoliko godina ovo je najkonkrentnija i najbolja saradnja Republike Srpske i Srbije. To se ne ogleda samo u projektima, ovo je jedna snažna podrška ljudima širom Republike Srpske. S ovim projektima ćemo kompletirati jednu zamisao da u svakoj opštini u Republici Srpskoj bude jedan od projekata koji je iniciran iz ovih sredstava", rekao je Dodik, govoreći o infrastrukturnim projektima koje bi Srbija trebala finansirati u ovom dijelu BiH.

Dodao je Dodik i da su razgovarali o odnosima BiH i Srbije.

"Problem granice ostaje neriješen iz razloga što bošnjačka strana ima neke svoje prisutpe. Što se mene lično tiče, pitanje koje je predloženo u ranijoj varijanti za mene je, naravno, prihvatljivo. RS i Srbija pokazuju saradnju koja je usmjerena ka tome da stabilizuje čitav prostor. Obavijestio sam predsjednika o razgovorima koji se vode o formiranju organa vlasti na nivou BiH. Želim da kažem da organi vlasti se na nivou BiH sastavljaju, nemaju direktni izborni legitimitet. Postoji spremnost srpske strane koja je davno koncipirala svoju politiku na nivou Sarajeva, odmah nakon izbora, a i hrvatske strane. Ostaje jedna nedovršena stvar u okviru bošnjačke političke elite, a očigledno postoji namjerna opstrukcija da se ono što po Ustavu pripada Srbima nakon izbora da to zauzmu", kazao je Dodik.

Dodao je da "više nije stvar samo tehničkih ili nekih drugih zastoja".

Govorio je Dodik i o sinoćnjem sastanku sa liderima SDA i HDZ-a.

"Sinoć smo imali sastanak u Sarajevu koji je rezultirao, na zahtjev gospodina Bakira Izetbegovića, izradom nekoliko principa. Na kraju kad smo trebali da to potpišemo i da idemo dalje, tražio je još sedam dana. Radi se o organizovanoj opstrukciji koja će vjerovatno još trajati. Nemamo namjeru da trpimo takve odnose, ali važno je da neki drugi vide na koji način se to kreće", poručio je Dodik.

Pitali su ga novinari u Srbiji kako se u RS i Bosni i Hercegovini gleda na dešavanja u Beogradu posljednjih dana, a Dodik je ponovo negirao BiH i odgovorio: "Pustite Bosnu i Hercegovinu, ja ću pričati o Republici Srpskoj. RS gleda uvijek sa velikom dozom ljubavi prema Srbiji i želi sve najbolje da se desi Srbiji. Ono što smo gledali prethodnih dana svakakao nije dobra slika, usmjereno je ka destabilizaciji Srbije", naveo je Dodik.

Vučić je kazao da su dogovoreni brojni projekti u entitetu Republika Srpska, a u čijem će provođenju Srbija pomoći.

Vučić je, potom, nabrojao o kojim projektima je riječ istakavši da će Srbija pomoći sa 32 miliona eura.

''Nadam se da ću uskoro moći otići u Banja Luku i vidjeti se s malim privrednicima. Što se tiče poljoprivrede, spremni smo da dodatno kroz subvencije podstaknemo, to zavisi od Vlade Republike Srpske", napomenuo je Vučić. Rekao je i da su razgovarali o situaciji u regionu.

''Razgovarali smo o svim političkim pitanjima u regionu, saglasili se da je stabilnost od ključnog značaja. Ovo su konkretne stvari", zaključio je Vučić.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.