29.3.2019. 9:48
6
Vijeće za štampu poziva MUP KS i Tužilaštvo da istraže napad na fotografa Adija Kebu kojeg je napao Huso Ćesir
Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, sa velikim negodovanjem i zabrinutošću reagiraju na divljački napad na fotografa portala žurnal.ba Adija Kebu.

Fotografa je verbalno i fizički napao Ppedsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad, Huso Ćesir, dok je ovaj sa javne površine preko puta Ćesirove privatne firme, snimao ulaz u firmu, za potrebe novinarskog istraživanja o poslovanju te firme, koje zurnal.ba provodi već neko vrijeme.

"Psujući i vrijeđajući ga, vlasnik firme Ćesir pokušao je fotografu Kebi oteti kameru, a to je konačno i učinio Ćesirov sin Muamer, koji im je pritrčao i nasilno istrgnuo kameru iz ruku fotografa.
Sloboda medijskog izvještavanja je zagarantirana u demokraciji i osnov je zdravog i slobodnog društva. Upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napadi i sprječavanje medijskih uposlenika, kao u ovome slučaju, da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima. Šok koji je fotograf pretrpio zbog napada i brutalnosti koja je iskazana prema njemu, dodatni su opterećujući elementi za krivično gonjenje počinilaca.

Ako je neko nezadovoljan novinarskim izvještavanjem, smatra ga pogrešnim ili netačnim, postoje legitimne metode reagiranja, koje su i građanima, i javnim službenicima i institucijama na raspolaganju, slanje demantija i ispravki pogrešnih navoda Vijeću za štampu i online medije ili Regulatornoj agenciji za komunikacije. Za slučajeve klevete otvorena je mogućnost podizanja tužbe za klevetu po Zakonu o zaštiti od klevete. Onemogućavanje novinarskog rada prijetnjama, fizičkim napadima, otimanjem i uništavanjem opreme, krivična su djela i za svaku osudu.

Štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije, poziva MUP i Tužilaštvo da učine sve kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskog profesionalca u obavljanju posla bio istražen i sankcioniran. Također, Vijeće za štampu i online medije ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka", saopćeno je. 

(Patria)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.