8.4.2019. 17:33
0
"Milorad Dodik ponovo crta kartu "velike Srbije", ako RS formira rezervni sastav policije imat će snažan odgovor"
Stranka demokratske akcije je upozorila vlasti entiteta RS da budu svjesne posljedica svojih najava o formiranju rezervnog sastava entitetske policije i poziva ih da obustave taj proces.

- Uvođenje rezervnog sastava narušit će dosadašnji balans u broju policijskih službenika i negativno utjecati na opću sigurnosnu sliku u Bosni i Hercegovini, posebno jer te najave dolaze u trenutku kada Milorad Dodik ponovo iscrtava neke nove karte tzv. „velike Srbije“, nauštrb BiH i Crne Gore - navode iz SDA.

Dodik i vlasti u RS-u bi, kako se dodaje u saopćenju, morali biti svjesni da su oni koji su 90-ih godina prošlog stoljeća uime srpskog naroda crtali karte i uvodili rezervne sastave završili u ćelijama Haškog tribunala, te da je pokušaj stvaranja „velike Srbije“ donio  patnje i gubitke svim narodima u regiji, a naročito Srbima.

Također moraju biti svjesni da će, ukoliko vlasti entiteta RS budu insistirale na uvođenju rezervnog sastava policije, to izazvati odlučan i konkretan odgovor u Federaciji BiH i njenim kantonima, u vidu uvođenja rezervnog sastava i opremanja policije u FBiH, dodaju iz SDA. Pri tome, kako se navodi,  moraju uzeti u obzir da Federacija raspolaže sa puno većim finansijskim i drugim kapacitetima kada je u pitanju moguća nabavka dodatne opreme i angažovanja ljudstva za policijske snage.

 - Zato je najbolje  da se uopće ne kreće u takav proces. Pozivamo vlasti RS da ne poduzimaju nikakve poteze u tom smjeru, jer izazivanje bilo kakve nestabilnosti nije u interesu nijednog naroda i građana u BiH, ali i regiji - saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.