15.4.2019. 15:17
0
Tužilaštvo TK još uvijek vodi istragu o požaru na pijaci "Arizona" 2016. godine
Danas je nastavljen uviđaj na cijelom požarištu pijace „Arizona“ na području Gradačca, koja je u nedjelju u ranim jutarnjim satima zahvaćena velikim požarom.

Podsjećamo, jučer se uviđaj mogao obavljati samo na jednom lokalitetu, dok su se prema unutrašnjosti pijace i dalje pojavljivali lokalni požari i nije bilo sigurnosnih uvjeta za obavljanje uviđaja, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona. 

"Danas je požar saniran i istražni timovi  MUP-a TK pod nadzorom tužioca obavljaju uviđajne radnje na cijelom lokalitetu koji je prethodno obezbijeđen. Na terenu je i inspektor protivpožarne struke i vještak elektro struke. 

Prikupljaju se svi relevantni materijalni tragovi, uzimaju izjave svjedoka ili očevidaca, te se poduzima i niz drugih istražnih radnji, prije svega u cilju otkrivanja svih okolnosti koje su dovele do požara, odnosno utvrđivanja uzroka požara, ali i na prikupljanju informacija o šteti koja je nastala požarom.

U centralnom dijelu pijace je izgorio veći broj objekata i veći dio robe iz objekata. Nakon prikupljanja svih relevantnih dokaznih materijala i tragova sa mjesta događaja, stručna lica će ih analizirati i nakon toga dostaviti Tužilaštvu nalaze i mišljenja. Tek po dostavljaju stručnih analiza u Tužilaštvu će se moći utvrđivati ima li ili nema eventualne krivične odgovornosti u ovom slučaju.

Iz Tužilaštva TK navode da se još uvijek provodi istraga o požaru koji se na istoj pijaci dogodio u januaru 2016. godine. 

"Do sada su obavljena i dostavljena tri vještačenja, po vještacima elektro i protivpožarne struke. U nalazu vještaka elektro struke je navedeno da bi uzrok tog  požara  najvjerovatnije mogao biti nepotpuni kratki spoj na samonosivom kablu priključka na jednom objektu unutar pijace, koji je izazvao varničenje i došlo je do požara koji se proširio i na druge objekte. Također, vještaci su u nalazima utvrdili veći broj propusta kod napajanja objekata električnom energijom, ali i drugih propusta kod opterećenja elektro mreže, posjedovanja plinskih boca ili drugih rizičnih faktora. 

Dakle, radi se o propustima i odgovornih lica u pijaci i kod samih korisnika ili vlasnika objekata. Obzirom na kompleksnost dostavljenih vještačenja i složene istrage u vezi s tim požarom i dalje se utvrđuje eventualna krivična odgovornost i nije donesena tužilačka odluka", saopćeno je iz Tužilaštva TK. 

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.