16.4.2019. 10:29
0
Trump i Albayrak razgovarali o turskoj nabavci ruskog sistema S-400
Turski ministar finansija Berat Albayrak razgovarao je u ponedjeljak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o turskoj nabavci ruskog sistema protivzračne odbrane, javili su turski mediji.
Plan Ankare da kupi ruski sistem protivraketne odbrane S-400 pojačao je napetosti između Turske i saveznica u NATO-u, dok Washington tvrdi da bi se Ankara mogla suočiti sa sankcijama zbog tog pitanja. Turski ministar odbrane u ponedjeljak je pozvao da sporna pitanja budu rješena dijalogom.

Albayrak, koji je zet turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu, izjavio je da se u ponedjeljak sastao s američkim ministrom trezora Steveom Mnuchinom i savjetnikom Bijele kuće Jaredom Kushnerom, koji je Trumpov zet.

- Raspravljali smo o koracima ka jačanju naše saradnje. Primio nas je i američki predsjednik Donald Trump. Tokom saatanka uručili smo mu pozdrave našeg predsjednika - objavio je Albayrak u utorak na Twitteru.

- On nas je saslušao s pozitivnim razumjevanjem procesa turske nabavke S-400. To je bila veoma pozitivna, konstruktivna konverzacija - navodi TV srtanica CNN Turk Albayrakove riječi novinarima.

Albayrak je također kazao da su raspravljali i o jačanju bilteralne trgovine sa Sjedinjenih Država na 75 milijardi dolara godišnje sa sadašnjih 20 milijardi, prenosi agencija Reuters.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.