16.4.2019. 13:32
0
Ambasada SAD-a traži dodatne informacije o namjeni rezervnog sastava policije RS-a
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH je upoznata sa činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala predložene amandmane na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske, te će tražiti dodatne informacije o namjeni tog sastava.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH kazali su za Fenu da će tražiti ove informacije, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Naglasili su da Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja.

Navedenim zakonskim rješenjem nastojanje Vlade Republike Srpske je da se zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije, te je propisano da će "policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo sigurnosti osoba i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize". 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.