22.4.2019. 20:40
0
SDS nije “mercedes” za kojeg se otimaju, nego “razdrndani stojadin”
Aleksandra Pandurević, potpredsjednica Srpske demokratske stranke (SDS) za “N1” je kazala da stranka na unutarstranačke izbore treba izaći sa jednim kandidatom za predsjednika, te da bi dva ili tri kandidata značilo samo produbljenje lošeg stanja u kojem se SDS nalazi.

“Stranka je nakon najgoreg rezultata u istoriji duboko podijeljena. Ulazak dva ili tri kandidata u kampanju značio bi produbljenje jazova, možda čak i raspad SDS-a. Drago mi je da su spremni da sjednu i dogovore ko može okupiuti podršku, ko ima najviše autoriteta i da se ostali povuku iz trke”, navela je Pandurević.

Podsjećamo, Vukota Govedarica, Mirko Šarović i Milan Miličević su tri kandidata koje se za sada pominju za predsjednika ove stranke.

Ona je za “N1” poručila da kod sva tri kandidata postoji spremnost da urade ono što je u najboljem interesu stranke.

“Pitanje je ko ima najviše snage i energije da popravi to stanje. Stranka je u stanju da to nije Mercedes, za kojeg se otimaju, nego je razdrndani Stojadin. Neko će morati dovesti stranku u red i postaviti je na prave noge”, izjavila je u Danu uživo na “N1”.

Aktuelna situacija u SDS-u se mora riješiti kroz dva mjeseca, ocijenila je, dodavši da će SDS djelovati kao opozicija, odnosno kao korektiv vlasti.

“Izbori su prilika za novi start i početak. Protekle četiri godine smo bili dobra opozicija. Prilika je i da mi ispravimo svoje greške. Da se možda negdje s ciljem postizanjem boljih rezultata napraviti dogovor s vlašću, ma ko to bio, recimo kod Izbornog zakona, a pri tom pregovarati iz pozicije opozicije”, pojasnila je.


Nezaobilazna tema bila je formiranje rezervnog sastava MUP-a RS. Ona je kazala da je SDS podržao zakon u Nacrtu, te da se čeka kakav će on biti u Prijedlogu.

“Stav je bio jasan, mi smatramo da je bolje da se ojača postojeći sastav policije, da imaju bolju opremu, da imaju bolje plate. Zašto je Civilna zaštita u katastrofalnom stanju, zašto njima ne nabaviti sredstva za rad”, izjavila je za “N1“.

Ona je ocijenila da se panika bespotrebno diže, te da nije namjera zveckanje oružjem.

“To je čisto partijska vojska kojom ćete kupiti glasove. Organizovat će im vježbu borbe protiv poplava u izbornoj godini, dobit će novac, glasat će za koga im se kaže. Neće se dobiti ništa”, kazala je, pojasnivši da je konkretno obrazloženje formiranja ovog rezervnog sastava zapravo migrantska kriza i elementarne nepogode.

Komentarisala je i ranije izjave Milorada Dodika, da granica između Republike Srpske i Srbije ne postoji, te njegovu poruku sa Sarajevo Business Foruma da je BIH stabilna zemlja za ulaganje.

Pandurević je pojasnila da je najveći interes Republike Srpske da uhvati korak sa evropskim integracijama Srbije, za kojom kasni nekih sedam godina.

“Onda više nemamo granicu na Drini, stabilni smo ekonomski i pogodni smo za inveticije. Suština je da trebamo da živimo u vremenu danas, da se borimo za otvaranje novih radnih mjesta. Investitori koji dođu ovdje ne slušaju političare, nego pogledaju izvještaje Svjetske banke, pokazatelje i kažu ovdje ćemo ulagati ili ne. Oni kažu da Turska, koja ima bratske veze sa bošnjačkim narodom ulaže u Srbiju, a ne u BiH, jer im je tamo sigurnija investicija”, kazala je Pandurević.

A kako se ljudi osjećaju u takvoj situaciji?

“Spakuju se i odu vani. Na kraju ovom dinamikom će nas ostati malo. I mi ćemo doći u poziciju da ćemo tražiti pekare i obućare, kao Hrvatska”, rekla je Pandurević za “N1“.

Ocijenila je da političari često ne misle ono što govore u javnosti, nego to govore zbog javnog mnijenja. S druge strane – ne vjeruje da će uskoro doći do formiranja Vijeća ministara BiH.

“Normalno je da se postigne neki dogovor. Mene više zanima koliko su kvalitetna rješenja koja će doći. Licitiranje imenima, što sam čula, to je tužno. Logično je da neke kadrove zamijenite boljim. Ako je zamjena za Šarovića Košarac, onda imamo problem”.

S druge strane – MAP će ostati kamen spoticanja.

“Skeptična sam. Ne mislim da će doći brzo do formiranja Savjeta ministara. Dodik ne smije prihvatiti MAP. SDA ne smije popustiti i prihvatiti formiranje Savjeta ministara bez MAP-a. Ide i kongres SDA”, pojasnila je dodavši da očekuje takmičenje između Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića – te da će aktuelno Vijeće ministara ostati u tehničkom mandatu određeni period.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.