24.4.2019. 16:00
0
Štrajk rudara u Banovićima: Čak se povrede i nesreće zataškavaju
Grupa nezadovoljnih rudara i dalje se nalazi ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima, gdje izražavaju nezadovoljstvo trenutnim položajem u kojem se nalaze. Traže obraćanje predsjednika Sindikata rudara Mirsada Kukića koji još uvijek nije došao ispred okupljenih.

Okupljeni rudari kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH. Kada je riječ o plati, kažu da je ona smanjena za 150-200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM.

Rudari RMU Banovići već duže su nezadovoljni svojim položajem, a kako su nam ispričali pojedini uposlenici situacija je eskalirala nakon 28. marta kada je jedan radnik pao u nezaštićenu jamu. Posebno su kivni na prikrivanje događaja.

„Ja se srcem nadam da ćete ovo moje pisanje uzeti u obzir i skrenuti pažnju na te ljude koji nisu sposobni sebi da pomognu,jer su primorani da rade,zbog svojih najbližih,a njihov glas niko ne želi da čuje, navodi s eu otvorenom pismu kojeg je jedan stanovnica Banovića uputila na adresu Patrije.

Kako vrijeme odmiče ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima sve je manje rudara koji traže povećanje sniženih plaća, veći iznos toplog obroka kao i poboljšanje uslova rada u rudniku.

Iako je bilo najavljeno da će se ovoj grupi rudara pridružiti i radnici iz ostalih jama, do toga nakon završetka smjene nije došlo.

Povodom današnjeg okupljanja malog dijela radnika RMU „Banovići“ d.d. Banovići oglasila se i Uprava ovog kolektiva i navodi da: okupljena grupa radnika rudnika „Banovići“ nije na propisan način organizovala protest, niti izabrala predstavnike, kao ni iznijela zahtjeve preko ovlaštene sindikalne organizacije.

Predstavnici Rudnika razgovarali su sa Sindikatom i rudarima, te od njih tražili da odaberu predstavnike sa kojima će razgovarati i koji će iznijeti svoje zahtjeve što oni do sada nisu učinili i pored toga što je Uprava Društva spremna na sve vrste razgovora.



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.