25.4.2019. 19:10
0
Prekoračena koncentracija zagađujućih tvari u zraku na području Sarajeva
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo uputilo je upozorenje građanima da pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja koncentracija PM10 (dozvoljeno 50 µg/m3) na svim mjernim stanicama.

Uslovi za prvu epizodu "pripravnosti", prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo nisu postignute, jer nema stabilnih vremenskih uslova.

Izmjerene vrijednosti koncentracija PM10 za danas do 14.00 sati: poluautomatska stanica "Otoka" 81 μg/m3 (mikrograma po metru kubnom), automatska stanica "Vijećnica" 78 μg/m3, mobilna stanica "Ilidža" 78 μg/m3, automatska stanica "Ilijaš" 92 μg/m3, automatska stanica "Ivan Sedlo" 92μg/m3 te automatska stanica "Ilidža" 184 μg/m3.

Uzrok pojave visokih koncentracija prašine je vjetar iz Sahare koji prenosi čestice prašine na velike udaljenosti. Iako je daljinski transport prašine i ovih dana bio prisutan, do danas nije zabilježeno značajno povećanje koncentracija lebdećih čestica PM10 u zraku u Kantonu Sarajevo. Situacija sa povećanim koncentracijama ovog polutanta kao posljedice prirodne pojave, može se očekivati i tokom narednih par dana.

Preporuke za građane su da smanje kretanje na otvorenom i izlaganje na što je moguće manju mjeru za periode povišenih koncentracija prašine tokom današnjeg dana, ali i narednih par dana. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.

Apeluje se na građane, naročito sa disajnim poteškoćama, da smanje kretanje jer izlaganje ovoj vrsti prašine može dovesti do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Pres službe KS.    

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.