26.4.2019. 16:54
0
Nova premijerka BPK, Aida Obuća: Prioritet nove Vlade BPK će biti finansijska stabilnost kantona
Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, nakon imenovanja na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine BPK, poslanicima i brojnim gostima predočila je ekspoze koji je, kako je kazala, zasnovan na viziji razvoja BPK i programskim mjerama i načelima, usaglašenim tokom ozbiljnih pregovora koalicionih partnera.

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, Obuća je istakla da je nova vlada proistekla iz složenog političkog sistema, ali da je spremna preuzeti odgovornost i nastojati vratiti poljuljano povjerenje građana.

- Naša je namjera kvalitetno raditi ali biti spreman i na kritike. Zadatak ove vlade, ali i čitave politike i onih koji su u vlasti i onih koji su u opoziciji je da se prestane sa sitnim politikantstvom. Naš zajednički interes je interes građana ovog kantona. Zadatak će biti da fokus vratimo tamo gdje mu je i mjesto, na interes građana. Preuzimamo odgovornost, spremni smo da radimo i stvaramo atmosferu povjerenja, međusobnog uvažavanja i poštovanja - kazala je Obuća.

Dodala je da ova vlada BPK Goražde vidi kao moderan, evropski orijentisan kanton koji će nastojati svoju politiku temeljiti na produktivnom i kontinuiranom zapošljavanju, efikasnoj administraciji i socijalnoj uključenosti, kanton snažne privredne infrastrukture koji omogućava zapošljavanje, rastući životni standard, uz održivo korištenje prirodnih resursa.

- BPK je prepoznatljiv u FBiH kao primjer dobrog poslovanja i saradnje na svim poljima. I taj trend je potrebno zajedno nastaviti. Pokrenuli smo historijske projekte, infrastrukturnog povezivanja i nastavit ćemo na tome raditi. To je obaveza svih nas, naša misija i naša budućnost - istakla je Obuća.

Ona je između ostalog pozvala sve relevantne subjekte kantona, počev od predstavnika privrede, vladinog i nevladinog sektora i građana da zajedno rade za dobrobit kantona.

- Stavljamo se na raspolaganje kao partner privredi koji će zakonodavnim i operativnim mjerama poboljšavati privredni ambijent i nastojati održati postojeću harmoniju i sinergiju djelovanja privrednika kantona, kao najvažnijeg generatora razvoja. Osnovni prioriteti ekonomske politike će biti održavanje stabilnosti fiskalnog sistema i održavanje likvidnosti budžeta, kontrola javne potrošnje, raspodjela ograničenih budžetskih resursa na najvažnije ekonomske i socijalne prioritete. Pravit ćemo uštede i prostor za nove investicije - dodala je.

Premijerka BPK Goražde iskazala je namjeru za poboljšanje životnog standarda građana, jer je, kako je istakla, cilj zadržati ljude na Drini.

- Prioritet nove Vlade će biti finansijska stabilnost kantona, a nje ne može biti bez kvalitenije podrške viših nivoa vlasti i kvalitetne saradnje s ostalim kantonima u FBiH. Goražde smo uspjeli brendirati kao potentan privredni potencijal i na tome ćemo i dalje nastojati raditi, ali će ova vlada nastojati puno više pažnje posvetiti urbanizmu, borbi protiv korupcije, većem učešću žena u svim sferama života, povećanju građanske inicijative, obrazovanju,  kulturi i sportu. U vrhu prioriteta ove Vlade je svakako veća uključenost mladih, ali i razvoj infrastrukture u oblasti saobraćaja, ruralnog razvoja, turizma, javne uprave, obrazovanja, zdravstva, zaštite okoliša - poručila je, između ostalog, prva premijerka BPK Goražde.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.