28.4.2019. 15:19
0
Zvizdić o Dodikovom pismu: Na razini balkanskog trača
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvidić rekao je danas da pismo koje je predsjedavajući državnog Predsjedništva Milorad Dodik poslao Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu - nema formu diplomatske korespodencije i da je na razini balkanskog trača.

Zvizdić je uoči odlaska na sastanak lidera država Zapadnog Balkana s liderima Francuske i Njemačke, kazao da je ovaj događaj važan i da dolazi u ključnom momentu.

Potom je okupljenim novinarima poručio ''da ne vidi Dodika'' što svjedoči da njegovo pismo nije donijelo rezultate.

''Ne znam da li ima potrebe da uopće komentiram takvo pismo i odnos prema tako znajanim ličnostima i zemljama. Mislim da to pismo nema formu diplomatske korespodencije i da je na razini balkanskog trača. Svjedočimo da ono nije polučilo nikakve rezultate, pred put u Berlin - vi razgovarate sa mnom. Koliko vidim ovdje u okolini nema nigdje gospodina Dodika kao što i vi sami vidite. Pismo nije imalo efekta i može ostati samo u arhivima protokola francuske i njemačke da mogu svojim slućbenicima pokazati kako ne treba komunucirati na razini ozbiljnih komunikacija između država'', rekao je Zvizdić.

Istakao je potom jedan dio Dodikovog pisma kao ''dobru rečenicu''.

''Ima jedna dobra rečenica u tom pismu koju želim istaći, a to je da niži nivoi vlasti nemaju pravo da se miješaju u odluke viših nivoa vlasti. Prema tome, možemo zaključiti na recimo Narodna skupština Republike Srpske, kao niži nivo vlasti, nema pravo da se miješa u vanjsko politička pitanja Bosne i Hercegovine. Odluka o vojnoj neutralnosti koju je Ustavni sud proglasio pravno nevažećom, u ovom slučaju ne važi i Bosna i Hercegovina'', poručio je on, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.