26.5.2019. 11:07
0
Dan kada su četnici tenkovima granatirali sarajevsko porodilište i ubili pet beba
Na današnji dan, 26. maja 1992. godine vodila se bitka za odbranu porodilišta "Zehra Muidović" u sarajevskom naselju Jezero, piše novinska agencija Patria.

Bitka je trajala od ranog jutra do večernjih sati Napad na porodilište počeo je pješadijskim napadom koji je trajao cijeli dan, a popodne, kad su agresorske jedinice shvatile da neće moći zauzeti zgradu, počelo je strahovito granatiranje iz tenka na Poljinama i topova smještenih iznad Nahoreva iz pravca Pionirske doline.

Tog kobnog dana ubijeno je petero djece, a dan poslije evakuirana su djeca i majke. Pripadnici Odreda Koševsko brdo uspjeli su odbiti napad agresora. 

Najveći dio opreme kojim je porodilište raspolagalo je uništen. Porodilište je dislocirano u Klinički centar na Koševu. U trenutku napada u porodilištu je bilo 130 žena i 70 novorođenčadi. Obnovljeno u novembru 2010. godine nakon 18 godina.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.