27.5.2019. 10:58
17
Incident na obilježavanju godišnjice masakra u Ferhadiji: Ovdje niko neće polagati cvijeće
Danas se obilježava 27 godina od pogibije 26 Sarajlija u Ferhadiji, koji su čekali u redu za hljeb.

Na tom mjestu je taj dan stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s neprijateljskih položaja oko 9.55 sati. Ovaj dan zabilježen je i kao prvi u kome je došlo do masovnog gađanja građana u opkoljenom Sarajevu za vrijeme agresije od 1992. do 1995. godine.

Brojne delegacije su tim povodom okupli danas kako bi pložile svijeće i još jednom se prisjetile zločina nad civilima.

Međuti, prilikom okupljanja izbila je i jedna nemila scena kada se skupu trebala obratiti predsjednica Unije civilnih žrtava rata Senida Karović. 

Njoj je tom prilikom prišla Sanita Imamović, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, koja joj nije dozvolila da se obrati. 

Također, Imamović je tom prilikom tvrdila kako Senida Karović "djeluje samo u svom interesu, a ne u interesu svih civilnih žrtava raza".

Od agresorske granate 27. maja 1992. godine poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.


U nastavku možete pogledati video.






(Lejla Trle) 

17
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.