7.6.2019. 13:51
1
Dino Konaković: Zaposlit ćemo sve članove porodica šehida i poginulih boraca!
Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, zajedno sa bivšom zastupnicom u Skupštini KS Mersihom Mehmedagić, pokreće na narednoj sjednici Skupštine KS inicijativu za zapošljavanje svih nezaposlenih članova porodica šehida i poginulih boraca u KS-u.

Prema detaljnoj analizi, trenutno se na evidenciji Službe za zapošljavanje KS vode 643 osobe koje su članovi porodica šehida i poginulih boraca. Dosadašnjom analizom jasno su detektovana potrebna sredstva za ovu inicijativu te je potpuno izvjesno da će sredstva biti osigurana već u ovoj budžetskoj godini, saopćeno je iz Naroda i Pravde.

- Kao odgovorni političari i kao neko ko se boji na bilo koji način uprljati uspomenu na naše šehide nismo htjeli da sa ovom inicijativom iziđemo ranije u javnost dok ne uradimo detaljnu analizu, ne prikupimo sve podatke i ne budemo sigurni da je moguće osigurati sredstva u tekućoj budžetskoj godini. Sada smo sigurni da su se stekli svi uvjeti da ova vlast u Kantonu Sarajevo zaposli sve nezaposlene članove porodica šehida i poginulih boraca - kazao je Konaković.

Prema navodima iz Naroda i Pravde, sredstva za ovu kategoriju bit će osigurana kroz rebalans budžeta Službe za zapošljavanje KS, kao i kroz rebalans budžeta KS na pozicijama predviđenim za Ministarstvo za boračka pitanja KS. Dio sredstava bit će osiguran kroz Ministarstvo za privredu koje dodjeljuje grant sredstva.

- Ovim potezom naše društvo ne čini nikakvu uslugu, već vraća dug porodicama koje su odbrani naše domovine izgubili najmilije. Mi smo ponijeli emanet da se brinemo o njima i ovim taj emanet ispunjavamo. Zapošljavanje članova porodica šehida i poginulih boraca bit će usklađeno sa njihovom stručnom spremom, a radit će se i na programima dokvalifikacije i prekvalifikacije - dodao je Konaković.

On napominje i da su sredstva osigurana zahvaljujući rastu budžeta, ali i domaćinskom odnosu prema javnim dobrima i borbi protiv korupcije na svim poljima.

- Ovo je samo primjer da u KS-u, ali i u drugim dijelovima naše domovine Bosne i Hercegovine, postoje sredstva za ovakve namjene, ali novac bh. građana odlazi u privatne džepove, stranačke centrala i moćne lobije koji kradu od onih koji su u najvećoj potrebi. Ovaj potez neće dokinuti svu nepravdu u našoj domovini, ali jasno pokazuje da je promjena moguća i da ona dolazi - zaključio je Konaković.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju i da je u prethodnom sazivu Skupštine KS upravo Kemal Ademović, politički direktor Naroda i Pravde, pokrenuo inicijativu za zapošljavanje dobitnika najviših priznanja Univerziteta u Sarajevu (zlatna i srebrna značka) i drugih vrhunskih studenata. Taj projekt je zaživio i traje i danas.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.