7.6.2019. 13:53
0
Slučaj "bivšeg ministra" u RS-u: Pojedini mediji otkrili informacije o djeci koja su seksualno zlostavljana
FOTO: Ilustracija
Iz Društva psihologa Republike Srpske (RS) pozvali su medije da budu zaštitnici djece, čiji interes mora da bude priritet prilikom izvještavanja.

Podsjećaju da je, tokom samo jedne sedmice, javnost u tom bh. entitetu i šire, putem medija obavještavana o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece.

-Veći broj medija (televizije, portali, štampani mediji) je, 3. juna, izvještavao o slučaju 'podvođenja maloljetnica', pri tome naglašavajući da se radi o korisnicima usluga jedne od ustanova za socijalnu zaštitu, a potom je 6. juna objavljena vijest o optužbama koje se stavljaju na teret 'bivšem ministru', 'univerzitetskom profesoru' i 'pedagogu' za krivično djelo obljube nad maloljetnom osobom, pri tome naglašavajući relaciju, lokalizaciju i vrstu odnosa između djeteta-žrtve i osumnjičenog. U oba slučaja, medijski izvještaji su samo navodno zaštitili identitet djece-žrtava, a indirektno su otkrili javnosti više informacija o identitetu: lokalitete u kojima djeca borave i žive, uzrast, pol, socijalni status, porodične prilike, čime su direktno prekršili Konvenciju o pravima djece, podstičući njihovu stigmatizaciju i dodatnu traumatizaciju - upozorava se u saopćenju iz Društva psihologa RS-a.

Apeluju na medije, stručnu i širu javnost na potpunu zaštitu identiteta i integriteta djetetove ličnosti u medijskom izvještavanju, što čini medij odgovornijim i javnost mu više vjeruje.

- Svaka objavljena informacija o djetetu nanosi nesagledivu štetu njegovom daljem životu i umanjuje šanse za njegov oporavak od traume. Djeca, kao ni odrasli, nikada neće zaboraviti traumu koju su doživjeli i ona će ostati trajno zabilježena u njihovom sjećanju, te vas molimo da je dodatno ne otežavate - naglašavaju psiholozi.

Kao odgovorni faktori socijalizacije djece, mediji, kako navode, treba da budu prosvjetitelji javnosti, ukazujući na relevantne informacije kao što su načini zaštite djece, apeli roditeljima kako da postupe u slučajevima nasilja nad njihovom djecom i još mnogo drugih za javnost korisnijih informacija.

- Poštovani predstavnici medija u RS edukujte javnost, umjesto da je informišete kroz naslućivanje mogućeg identiteta djeteta. Ne ometajte informacijama istražni postupak. Svaka informacija može da utiče na tok istražnog i sudskog postupka i da našteti ostvarivanju prava djece-žrtava - naveli su psiholozi.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.