18.6.2019. 10:21
0
Dvodnevna konferencija "Stop negiranju genocida i holokausta"
Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida organiziraju IV međunarodnu konferenciju “Stop negiranju genocida i holokausta”. Konferencija će se održati 20. i 21. juna 2019. godine, u hotelu Holiday, u Sarajevu.

Cilj konferencije je doprinijeti podizanju svijesti o počinjenim zločinima, suočavanju mladih generacija sa prošlošću, te promovirati poštivanje ljudskih prava. IV međunarodna konferencija “Stop negiranju genocida i holokausta” , organizira se u okviru novog projekta Udruženja žrtava “Stop negaciji genocida”.

"S obzirom na to da je negiranje holokausta i genocida u veoma progresivnoj fazi u svijetu, ali posebno u BiH i regiji, konferencija je doprinos udruženja borbi protiv negiranja svih zločina", naovode iz Udruženja. 

Učesnici konferencije su, između ostalih, predsjednik MRMKS-a Carmel Agius i glavni tužilac Serge Brammertz, bivši i sadašnji tužioci i sudije MKSJ/MRMKS, profesori, parlamentarci, istraživači genocida i holokausta, pravni eksperti i poznavaoci međunarodnog prava, koji mogu dati svoj doprinos razumijevanju posljedica negiranja genocida i holokausta, i govoriti o ulozi i značaju međunarodnih i domaćih sudova i nadležnih institucija u sprečavanju negiranja.

Na konferenciji će govoriti i preživjele žrtve, a fokus će biti i na negativnoj ulozi medija u negiranju zločina.

Konferencija je otvorena za praćenje oba dana. Izjave za medije planirane su u četvrtak, 20. 06. 2019. godine, od 09:00 do 09:30h.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.