20.6.2019. 18:46
0
Agius: Preračunali se oni koji su slavili zatvaranje Haškog tribunala
Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove na konferenciji "Stop negiranju genocida i holokausta" u Sarajevu uputio je jake poruke negatorima genocida, s jasnim upozorenjem da su se bez razloga radovali ukidanju Haškog tribunala.

„Ako ste mislili da će zatvaranje Haškog tribunala dati novi poticaj vašoj kampanji negiranja, preračunali ste se“, poručio je Agius.

On je kazao da se „ne smije propustiti nijedna prilika da se izoliraju negatori genocida. Sada kada se suočavamo s novim prijetnjama, vrijeme je da se svi akteri pokrenu u masovni kontranapad, moramo se ujediniti u odbijanju negiranja genocida“.

Dodao je da svaki genocid prati poricanje počinilaca, onih koji ih podržavaju i njihovih nasljednika, naglasivši da, sve "dok okrutnost postoji, postojat će i takve namjere".

On je osudio odluku vlasti Republike Srpske o osnivanju komisija za istraživanje stradanja u Sarajevu i Srebrenici u period od 1991. do 1995. godine, poručivši kako, uprkos pokušajima, nisu uspjeli izvrnuti istinu o genocidu.

„I nastavit ćete s neuspjehom jer su svi međunarodni sudovi ono što se dogodilo u Srebrenici označili kao genocid. Priča koju su ispričali dokazi nadživjet će bilo koji trenutni politički diskurs. Nadam se da će ljudi u RS shvatiti da će postupci njihovih političara voditi u daljnju izolaciju i smanjivati šansu BiH da uđe u Evropsku uniju. Imam još jednu poruku za političare u RS. 
Kao predsjednik mogu vam obećati da će Mehanizam donijeti pravdu, zaštititi žrtve i osuditi one koji pokušavaju potisnuti istinu“, kazao je Agius.




(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.