26.6.2019. 17:23
0
Brkić sudjelovao na sastanku političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na 4. sastanku političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana (WB6), na poziv Jean - Christophe Belliarda, zamjenika generalnog tajnika u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), koji je održan jučer u Tirani.
Teme sastanka su, između ostalog bile, aktualna situacija na zapadnom Balkanu, odnosi s Rusijom i Istočno partnerstvo, te usaglašavanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Osim toga, nastavljeni su razgovori s prethodnog, Trećeg sastanka političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana, održanog u oktobru prošle godine u Briselu, o odnosu zemalja regije s Narodnom Republikom Kinom, Republikom Turskom, kao i o situaciji na Bliskom istoku.

U obraćanju, Brkić je istaknuo da BiH početkom narednog mjeseca završava vrlo uspješno predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), tokom kojeg je poseban naglasak stavljen na intenziviranje odnosa sa EU, odnosno potvrđivanje EU perspektive regije zemalja zapadnog Balkana.

U tom kontekstu, Brkić je posebno istaknuo važnost održavanja političkog skupa pod okriljem predsjedanja Rumunjske Vijećem EU, prvog sastanka tog tipa u formatu koje je zajedno okupio predstavnike SEECP-a i Radne skupine za zapadni Balkan – COWEB-a, 22. marta u Sarajevu. Predsjedanje SEECP-om, incijative koja ima značajnu ulogu u ohrabrivanju EU integracijskog procesa naše regije, a ujedno je i snažan instrument u promoviranju pomirenja i stabilnosti, bit će završeno ministarskim sastankom i Samitom predsjednika 8/9. jula u Sarajevu.

Na kraju izlaganja, Brkić je upoznao prisutne da se BiH aktivno priprema za naredni Samit Berlinskog procesa u Poznanu, koji će biti održan 4/5. jula. Pomenuti Samit, kako je kazao, za Bosnu i Hercegovinu je još jedna potvrda europske perspektive regije, ali i forum za jačanje konkretne suradnje u regiji u oblastima razvoja infrastrukture, ekonomije i rješavanja otvorenih pitanja.

Brkić ae susreo s Boazom Rodkinom, nerezidentnim veleposlanikom Izraela za BiH u Tirani, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.