27.6.2019. 11:30
1
Podaci IOM-a: Na šta je potrošen novac doniran za migrante u BiH
Zastupnik Saša Magazinović (SDP) godinu dana je čekao odgovor na pitanje koliko je novca došlo u BiH za rješavanje migrantske krize, ko je dobio taj novac, ko implementira projekte podrške u kojem iznosu i u koje svrhe je utrošen novac namijenjen pomoći migrantima u BiH.

Prema izvještaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iznos odobrenih sredstava koja su upotrebljena u svrhu ublažavanja efekata migrantske krize u BiH zaključno sa 29. martom 2019. godine iznosi 12.310.984 američka dolara, što je oko 14 miliona KM.

„Nakon godinu dana i nebrojeno puta ponovljenim pitanjima Vijeću ministara, dobio sam odgovor o novcu koji je ušao u BiH za saniranje migrantske krize. Naravno, ostaje pitanje kako je ovaj novac utrošen, ali bar znamo koliko smo dobili. No bit će još pitanja“, kaže Magazinović.

Za osiguranje smještajnih kapaciteta sanitarnih i higijenskih uslova, ishrane nabavke higijenskih odjevnih i ostalih potrošnih neprehrambenih artikala utrošeno je do 29. marta 2019. godine oko 1,5 miliona dolara, dok je 1,1 milion utrošeno u Ušivak u unapređenje smještajnih sanitarnih i higijenskih uslova za pripremu i podjelu hrane.

Najviše sredstava 8 miliona dolara utrošeno je na obezbjeđenje, prilagođavanje, unapređenje uslova i održavanje smještajnih kapaciteta, angažiranje i obučavanje osoblja za rad sa migrantima 24 sata na dan, pomoć lokalnim izvršnim vlastima u opremi i uslovima rada, te investicije i unapređenje javnih objekata u okviru lokalnih zajednica pogođenih migrantskom krizom.

Od nerealiziranih sredstava navedena su skoro 2 miliona KM donirana od strane Češke za Graničnu policiju, koja treba nabaviti opremu.

„Ova sredstva još nisu realizirana jer su u toku aktivnosti i procedure nabavke specijalizirane opreme za nadzor granice uz podršku Evropske komisije.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je vezano za ubІažavanjee posljedica migrantske krize u 2018. godini potpisalo dva ugovora/sporazuma sa donatorima  i to ugovor sa UNHCR-om kao podrška sistemu azila u BiH donirana su sredstva u iznosu 291.170,00 КМ, utrošeno je 261.942,21 KM a preostala sredstva su u skladu sa ugovorm vraćena donatoru.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.