28.6.2019. 8:32
0
Kreator videosnimka Potkivanje danas će biti saslušan u Tužilaštvu BiH: Nermin Alešević neće dobiti imunitet
Nermin Alešević neće dobiti imunitet od Tužilaštva BiH i danas će biti saslušan kao osumnjičeni za krivična djela davanje dara i drugih oblika koristi i neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

Obrazloženje Tužilaštva

Ovaj biznismen iz Velike Kladuše u žižu javnosti dospio je nakon što su mediji objavili videosnimak njegovog susreta u kafani sa prvim čovjekom VSTV-a BiH Milanom Tegeltijom i suspendiranim inspektorom SIPA Markom Pandžom. Tegeltija je sa Aleševićem razgovarao o sudskom predmetu koji je aktivan pred Tužilaštvom KS-a, dok je Pandža od Aleševića tražio novac kojim bi “potkovao” Tegeltiju.

U obrazloženju odluke Tužilaštva BiH navodi se da je Alešević tokom prvog saslušanja 24. maja na upit tužioca da li je predao određenu količinu novca inspektoru Pandži, te da li je snimao njihov susret sa Tegeltijom u banjalučkoj kafani, odgovorio: “Jesam, ali želim da izjavim da u pogledu daljih odgovora na ova pitanja i razjašnjavanja svih činjenica i razloga koji su doveli do istog želim od glavne tužiteljice dobiti imunitet u pogledu radnji koje sam preduzeo”.

Dalje u obrazloženju stoji da tužilac može donijeti odluku o imunitetu ukoliko se procijeni da je izjava svjedoka važna za dokazivanje toga kako je druga osoba počinila krivično djelo. No, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je očito, iz njima znanih razloga, procijenilo da to ovdje nije slučaj. Tužiteljica koja vodi istragu je Merisa Nurkić.

U ovom predmetu je još osumnjičen i Pandža, a na teret mu se stavlja krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, dok je predsjednik najvišeg pravosudnog organa u državi Tegeltija samo svjedok.

“Nemam još rješenje Tužilaštva BiH. Ali, to što je Aleševiću odbijen imunitet je jedna od najbitnijih stvari u cijelom slučaju. Umjesto da procesuiraju one koji su odgovorni za korupciju, procesuira se onaj ko je pokušao na ovaj način da razotkrije korupciju”, kaže Ifet Feraget, advokat Aleševića.


Pravosudna mafija

Razloge zbog kojih je odbijen zahtjev da se Aleševiću dodijeli imunitet Feraget će komentarisati nakon što dobije rješenje od Tužilaštva BiH.

- Ovim se šalje poruka da nismo svi jednaki pred zakonom. To je onda nešto što u potpunosti dovodi u pitanje postojanje vladavine prava i zbog toga međunarodna zajednica insistira na svim ovim promjenama. Ja se već tri i po godine borim u slučaju Dženan Memić i godinu i po u slučaju David Dragičević. Sve je to povezano, imamo jednu spregu, pravosudnu mafiju i očigledno je da je potrebna određena reforma, kako samog pravosuđa, tako i izmjena Zakona o VSTV-u, koji upravo i postoji zbog toga da kontroliše procese i uspostavi nezavisno i profesionalno pravosuđe, zaključuje advokat Feraget, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.