2.7.2019. 17:35
0
Zvizdić: Vijeće ministara se neće formirati bez Godišnjeg nacionalnog programa
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon sjednice je kazao da nikada neće glasati za formiranje Vijeća ministara prije nego što se ispoštuje zakonski uvjet slanja Godišnjeg nacionalnog programa prema Briselu.

On je kazao da razdjelica za formiranje vlasti u BiH neće biti momenat kada on preuzme predsjedavanjem Predstavničkim domom Parlamenta BiH, nego momenat kada svi akteri kažu da će poštivati zakone i vladavinu prava.

"Pozivam da poštujemo vladavinu zakona. Od momenta kada to odlučimo Vijeće ministara može biti formirano u narednih 10 ili 15 dana. Neće se desiti situacija da formiramo Vijeće ministara, a da ćemo zaboraviti ANP", izjavio je Zvizdić.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara nije bilo riječo o privremenom finansiranju institucija BiH, jer kako je Zvizdić kazao, sjednici nije prisustvovao Vjekoslav Bevanda, ministar finansija, pa su sve tačke koje se tiču tog ministarstva skidaju sa dnevnog reda.

"Želim da umirim sve one koji su uznemireni zbog najava da bi moglo doći do prekida finansiranja uposlenih, ali do toga sigurno neće doći. Riječ je o ustavnom principu da ne može doći do blokade finansiranja uposlenih i institucija. Budžet za prethodnu godinu će se koristiti i neće biti problema", izjavio je Zvizdić.

On je pozvao Predsjedništvo BiH kojem je dostavljen budžet da ga i upute u parlamentarnu proceduru i time se završi pitanje budžeta za 2019. godinu.

Zvizdić je još kazao da Vijeće ministara radi u otežanim uslovima, ali uspjevaju održati kontinuitet u zasjedanju, te uspjevaju usvojiti materijale koji su bitni za kredibilitet BiH u unutrašnjim, ali i međunarodnom okvirima.

Migrantska kriza je i na sjednici održanoj 2.7 oduzela najviše vremena. Usvojeno je 10 tačaka, a ministrica Marina Pendeš dobila je zadatak da hitno prema Predsjedništvu BiH uputi Odluku o angažovanju inžinjerskih jedinica za sprečavanje ilegalnog prelaska granice BiH.

"Lokacije su tačno i precizno definisane, 10 ih je frekventno. Dio sa granicom sa Crnom Gorom, Srbijom i ta odluka će biti pripremljena i upućena ka Predsjedništvu", rekao je.

Istakao je kako BiH neće primati više migranata nego što može:

"Mi i dalje želimo poštovati narodno pravo ali ne postoje ti novci koje Evropska unija može dati ili bilo ko s namjerom da BiH bude sabiralište migranata. Unutar kapaciteta tih 5000 što možemo imati u BiH mi ćemo se humano ponašati."

Najavio je pojačanu kontrolu granice u saradnji sa Graničnim policijama Srbije i Crne Gore, a pripremljena je i inicijativa za prijem novih kadeta u Graničnu policiju BiH, njih 100 ili 150, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.