3.7.2019. 21:45
0
"Obećao sam ocu da neću zaspati, ali sam ipak zaspao. Mog oca ujutro nije bilo, sve bih dao da saznam šta se desilo"
U sklopu tribine posvećene sjećanju na genocid u Srebrenici 1995. godine, Udruženje "Baton" iz Zenice organiziralo je večeras u Muzeju grada Zenica predstavljanje autobiografske knjige preživjelog Srebreničanina Emira Bektića pod nazivom "Kad osvaneš sam".

Bektić je napomenuo kako je knjiga nastala u periodu od 2013. - 2017. godine, kada je skupio snage te se ponovo prisjetio i zapisao sjećanja na vlastito i stradanje svoje porodice, sugrađana, odnosno strahote doživljene u zaštićenoj UN enklavi u Srebrenici.

- Naziv knjige je veoma mističan, jer sam 13. jula, zajedno s mojim rahmetli babom i grupom ljudi, bio zarobljen. Bilo je pitanje trenutka kada će nas ubiti ili zaklati, jer oni su imali samo tu dilemu. Knjiga je veoma emotivna i to je moj doprinos da se njeguje kultura sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici - kazao je autor.

Bektić je dodao da su iza njega brojne promocije, na kojima svjedoči o tim danima i genocid za koji želi da se više nikada i nigdje ne desi.

- Otac mi je tada bio rekao da je kraj, da je bolje bilo da sam otišao u Potočare s majkom i sestrom, da ima neko brinuti o njima. Rekao mi je i da ne spavam, da budemo zajedno, jer znali smo da nas svaki sekund, svaki momenat čeka smrt. Obećao sam mu da neću zaspati, ali sam negdje pred zoru, gladan i iscrpljen, ipak zaspao u njegovom krilu te se 13. jula popodne probudio naslonjen na jedno bukovo drvo - kaže Bektić, koji napominje kako je bio sam.

On se prisjeća da u tom trenutku oko njega nije bilo ni njegovog oca ni zarobljenih sugrađana, niti vojnika Republike Srpske.

- Za mene je misterija gdje su nestali svi ti ljudi, kako sam ostao sam i preživio. Sve bih dao na svijetu da saznam šta se desilo. Znao sam da moram krenuti dalje - istaknuo je.

Ipak, kako kaže, nadao se da će pronaći oca živog, ali se to nije desilo.

- Bilo je veoma bolno pisati o svemu tome, prisjećati se lijepih trenutaka provedenih s porodicom, a kasnije pisati o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocid. Prvi put, nakon holokausta nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, u srcu Evrope i pred očima međunarodne javnosti dogodio se genocid u kojem je živote izgubilo više od 8.000 ljudi - napominje on.

Uz novinara Fikreta Hodžića, jedan od promotora knjige bio je i profesor historije u Gazi Husrev begovoj medresi u Sarajevu Hajrudin Mešić.

- Knjiga ima zadatak poslati poruku da se Srebrenica više nikome ne ponovi. Poslao bih poruku i da se žrtava sjetimo samo pred 11. juli, ali bi recept trebao biti da uvijek pričamo o tome. Žrtva je svaka osoba koja je ubijena, bez sudskog procesa, za koju se ne zna zašto je ubijena - kazao je Mešić, koji je također jedan od preživjelih Srebreničana.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.