5.7.2019. 18:42
0
Miljacka blatnjava zbog izgradnje mini-hidrocentrale u Bulozima
Rijeka Miljacka proteklih dana privlači pažnju i građana Sarajeva i turista koji se pitaju da li je moguće da kroz jedan grad protiče „blatnjava rijeka“.

Razlog onečišćenja rijeke Miljacke je izgradnja mini-hidrocentrale u mjestu Bulozi u Istočnom Starom Gradu. Iako je iz Vlade KS upozoravano da je riječ o području koje graniči sa zaštićenim pejzažem „Bentbaša“, gradnja se nastavila.

Načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović kazao je ranije da je to najznačajniji finansijski projekat koji će omogućiti toj opštini da ima još jedan izvor napajanja električnom energijom. 
Radovi na mini-hidrocentrali trebali bi biti okončani do kraja građevinske sezone. Građevinske radove izvodi paljanska firma Green energy. 

Radovi na mini-hidrocentrali utječu i na sam vodotok Miljacke, a s obzirom da će 3. avgusta biti održani akrobatski visinski skokovi, radovi će morati biti zaustavljeni kako bi se izvršile pripreme i rijeka iščistila od blata.  

Izvor Novinske agencije Patria ističe da se niko nije ozbiljnije bavio ovim problemom koji se odražava na samu rijeku Miljacku, ali i grad Sarajevo. 

„Izgradnja se odvija na samoj granici sa zaštićenim prirodnim područjem Bentbaša. I još prošle godine se govorilo o problemima koji će nastupiti ukoliko se počne s izgradnjom, ali nije bilo sluha nadležnih“, kaže naš izvor. 

(Patria)

Miljacka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.