8.7.2019. 10:21
0
Općina Stari Grad počinje stipendirati mlade nadarene sportiste
Općina Stari Grad Sarajevo od sljedeće godine će stipendirati nadarene sportiste – učenike osnovnih i srednjih škola sa područja ove općine.

Pravilnik o stipendiranju nadarenih sportista, koji je usvojen na junskoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, novi je način stimulisanja mladih sportista ne samo u ovoj općini, nego i šire, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

Učenici će ostvarivati stipendije na osnovu postignutih rezultata u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na državnim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima. Pored toga, učenik mora biti član kluba koji je registrovan za takmičenje u zvaničnom strukovnom sportskom savezu Bosne i Hercegovine.

Općina Stari Grad ovim potezom želi pružiti podršku svojim mladim nadarenim sportistima.

 - Vrhunski sportisti trebaju poseban režim ishrane, opremu i kontinuiranu pripremu, što zahtijeva dodatna novčana sredstva. Mišljenja smo da će ta stipendija mladim ljudima dati podstrek za njihov aktivniji angažman u sportskim aktivnostima - pojasnili su iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad koja je radila na ovom prijedlogu pravilnika.

Pravilnik će se primjenjivati od sljedeće godine, a sredstva za stipendije planirat će se u budžetu za 2020. godinu.

Javni poziv za stipendiranje nadarenih sportista raspisivat će se svake godine u januaru, bodovanjem rezultata iz prethodne godine. Ocjenjivat će se učešće na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, učešće na univerzijadi, osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima i kupovima, evropskim prvenstvima i kupovima, mediteranskim igrama, te prvo, drugo i treće mjesto na državnom prvenstvu.

Općina Stari Grad putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport vrši stipendiranje nadarenih učenika i studenata, te učenika koji izučavaju stare i deficitarne zanate, za što se na godišnjem nivou izdvaja oko 95.000 KM.

Također, putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Općina stipendira učenike i studenate iz porodica boračke populacije, a godišnje za te stipendije izdvaja oko 200.000 KM.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.