11.7.2019. 17:56
0
Što te nema: U Veneciji postavljena 8.372 fildžana kafe za srebreničke žrtve
Na 24. godišnjicu genocida u Srebrenici gdje su u Potočarima danas ukopane 33 žrtve, u italijanskom gradu Veneciji danas je upriličen svojevrsni performans bosanskohercegovačko-američke umjetnice Aide Šehović pod nazivom "ŠTO TE NEMA".

Ona je kao odgovor na negiranje genocida kreirala nomadski spomenik "ŠTO TE NEMA", kao vid sjećanja na 8.372 žrtve genocida u Srebrenici (stotenema.org). Šehović godinama prikuplja fildžane koji se tradicionalno koriste za ispijanje kafe u Bosni i Hercegovini, a koji istovremeno simbolično predstavljaju broj žrtava genocida u Srebrenici. Od 2006. godine zajedno sa lokalnim zajednicama, Šehović organizuje postavljanje spomenika "ŠTO TE NEMA" na javnim trgovima, svakog 11. jula i svaki put u drugom gradu širom svijeta. Medunarodni krivični sud je 2006. godine događaje iz jula 1995. godine u Srebrenici zvanično nazvao genocidom.

"Svako uspješno postavljanje spomenika predstavlja pobjedu nad silama koje zagovaraju negiranje i poricanje genocida, i koje podstrekavaju ignorisanje zločina iz prošlosti, kako bi spriječile proces zacjeljenja neophodan za oporavak poslijeratnog društva. Obzirom na inkluzivni i univerzalni duh spomenika, prolaznici se pozivaju da učestvuju u njegovoj realizaciji ispunjavanjem fildžana bosanskom kafom koji će, simbolično, ostati nepopijeni na trgu gdje se postavlja spomenik", kazala je Šehović. 

Spomenik "ŠTO TE NEMA" u Veneciji je postavljen jutros u 10 sati kao dio izložbe „Artivizam: Paviljon za sprečavanje zločina“ u organizaciji Auschwitz Instituta za mir i pomirenje (AIPR), međunarodne nevladine organizacije posvećene sprečavanju masovnih zločina. Ova izložba je istovremeno jedan od paviljona Venecijanskih Bijenala. 

Na trgu u Serra dei Giardini u Veneciji prolaznici su punili fildžane kafom i redaju ih do broja 8.372. Akcija se provodi do 20 sati. 

Projekt „Artivizam: Paviljon za sprečavanje zločina“ ističe rad umjetnika i kolektiva koji umjetnost koriste kao sredstvo za suočavanje i borbu protiv nasilja zasnovanom na identitetu i njegovim posljedicama. Na izložbi su predstavljeni radovi umjetnika kao odgovor na šest različitih slučajeva genocida i drugih masovnih zločina, a svaki od njih istovremeno predstavlja i različite dijelove svijeta: Argentinu, Bosnu i Hercegovinu, Kanadu, Indoneziju, Irački Kurdistan i Južnu Afriku. 

Osim instalacije "ŠTO TE NEMA" i ostalih pet srodnih postavki, Artivizam nastoji posjetioce pretvoriti u aktiviste, naglašavajući moć pojedinca da igra ulogu u sprečavanju zločina, kako u svojoj domovini tako i širom svijeta. Stoga, posljednja prostorija paviljona ističe rad AIPR-a i tri druge međunarodne organizacije za ljudska prava, od kojih je svaka kreirala niz radnji koje posjetioci mogu poduzeti u trajanju od 60 sekundi, 60 minuta ili 60 dana, a koji predstavljaju njihov doprinos prevenciji mržnje i nasilja zasnovanog na identitetu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.