13.7.2019. 17:30
0
Dan kada je ubijeno preko 1.000 Bošnjaka: Odveli muškarce i dječake u skladište, a onda unutra bacali bombe i pucali na njih
Članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici, članice udruženja Majke Srebrenice i Majke enklava Srebrenica i Žepa posjetile su Zemljoradničku zadrugu u selu Kravica, mjestu gdje su, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine ubile više od 1.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Tog 13. jula 1995. godine, u poslijepodnevnim satima, između 1.000 i 1.500 muškaraca izvedeno je iz kolone koja se pokušala probiti do slobodne teritorije kroz šume u okolini Srebrenice do Tuzle. Odveli su ih u skladište u Kravici, gdje su bacali ručne bombe i pucali u ljude koji su bili zarobljeni unutra, svjedočili su preživjeli pred Tribunalom u Hagu.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, preživjele žrtve genocida u Srebrenici danas su obilježile godišnjicu masovnih egzekucija svojih najbližih. Prvo su posjetili stratište na fudbalskom stadionu u Novoj Kasabi, a nakon toga i stratište u Kravici, tačnije krug Zemljoradničke zadruge i polaganjem cvijeća, te učenjem Fatihe prisjetile se i odale počast Bošnjacima ubijenim na ovom mjestu.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu traje suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, koje optužnica tereti da su hangarima zemljoradničke zadruge u Kravici i u okolini ubili 1.313 Bošnjaka iz srebreničkog kraja.

Optuženi su da su kršeći pravila međunarodnog prava dana 14. jula 1995.godine, unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica (dalje Hangar Kravica), opština Bratunac, Bosna i Hercegovina, prema civilnom stanovništvu i licima koja ne uzimaju direktno učešće u neprijateljstvima, muškarcima bosanskim Muslimanima, optuženi Milidragović naređivao pripadnicima 2.voda, uključujući okrivljene Batinica Milivoja, Dačević Aleksandra, Miletić Boru, Petrović Jovana i Parović Dragomira, kao i pojedinim pripadnicima 1.voda 1. čete Centra Jahorina, uključujući okrivljene Golijanin Aleksu i Vasić Vidoslava, da vrše i vršio ubistva civila, a optuženi Golijanin, Batinica, Dačević, Miletić, Parović, Petrović i Vasić vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila - muškaraca bosanskih Muslimana.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.