16.7.2019. 17:48
2
Inzko najavio usvajanje zakona o negiranju genocida, Dodik mu odgovorio
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u izjavi za N1 u Potočarima na 24. godišnjicu genocida, kazao je da će se zalagati da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine donese zakon o negiranju genocida i da će BiH sigurno imati takav zakon na 25. genocida. Na ove izjave danas je reagovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Inzko u izjavi za našu televiziju nije precizirao da li će ovaj zakon nametnuti pošto svi pokušaji u Parlamentu Bosne i Hercegovine u ovom smjeru nisu dali rezultata.

"Postoji strana u BiH koja to tvrdi i neki oko njih, pa čak i u regionalnom, da ne kažem u evropskom planu. Isto postoje oni koji smatraju da se to na taj način ne možemo kvalifikovati. Relevantna je diskusija o tome. Ako neko uputi prijedlog zakona u Parlament, Parlament će o tome odlučivati. Ukoliko Inzko, kako se poziva da on nametne, onda neka računa da je rapisao poziv u RS za utvrđivanje statusa Republike Srpske", kazao je Dodik.

Inzko je kazao da će uložiti sav napor da Bosna i Hercegovina, poput mnogih drugih država, iduće godine dobije zakon o negiranju genocida.

Na pitanje da li očekuje da će naići na otpor, Inzko poručuje kako je civilizacijska norma da se prizna genocid, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.