17.7.2019. 9:45
0
Godišnjica svirepih ubistava u Trnovu: "Škorpioni" vezali šest Srebreničana i pucali im u leđa i glavu
Zloglasna srpska paravojna jedinica "Škorpioni" su na današnji dan 1995. godine, pucnjima s leđa, brutalno likvidirali šestoricu Bošnjaka.

Egzekucije su se desile u Godinjskim Barama kod Trnova.

Šest Srebreničana je zarobila paravojna jedinica Škorpioni 17. jula 1995. godine, kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Za zločin u Trnovu 2007. godine izrečene su presude. Komandant "Škorpiona" Slobodan Medić Boca je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna u trajanju 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.