18.7.2019. 10:06
0
CIN objavio bazu kažnjenih sudija i tužilaca
Novinari CIN-a su otkrili imena 122 sudija, tužilaca i stručnih saradnika koji su disciplinski kažnjeni jer su u svom radu pravili greške.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je objavio bazu o disciplinskim kaznama koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) izreklo sudijama, tužiocima i stručnim saradnicima u posljednjih devet i po godina.

Baza sadrži: imena kažnjenih, nazive institucija u kojima su počinili prekršaj, vrstu kazne i opis prekršaja. Ove podatke novinari su prikupljali na osnovu 138 disciplinskih odluka kojima su od 2010. do polovine 2019. godine kažnjene sudije, tužioci i stručni saradnici koji su prekršili Zakon o VSTV-u i etičke kodekse.


BAZA – Disciplinske kazne protiv sudija i tužilaca

Disciplinske komisije VSTV-a su kažnjavale sudije i tužioce zbog zastare predmeta, presuda koje nisu pisali i osuđenika koje nisu slali u zatvor. Rukovodioci institucija su zapošljavali radnike mimo procedura, sudije su sudile zajedno sa članovima svojih porodica, a neki su se ponašali nepristojno prema kolegama i strankama.


Blage kazne za greške sudija i tužilaca

Međutim, za ove greške građani Bosne i Hercegovine uglavnom nisu znali. To je zbog toga što se imena disciplinski kažnjenih objavljuju rijetko, uglavnom kada se radi o rukovodiocima ustanova ili o predmetima o kojima novinari izvještavaju. Prekršaji većine sudija i tužilaca ostaju tajni.

VSTV objavljuje na svojoj internet-stranici disciplinske odluke, ali bez imena kažnjenih i naziva institucija u kojima rade.

Novinari su pet mjeseci prikupljali sudske i tužilačke dokumente te razgovarali sa sudijama i tužiocima kako bi otkrili ko su oni koji su činili prekršaje tokom svog rada. Do kraja ovog istraživanja novinari su identifikovali 122 kažnjenih sudija, tužilaca i stručnih saradnika.

Iako su novinari CIN-a više puta od VSTV-a tražili informacije o kažnjenim sudijama i tužiocima, ova institucija ih je odbijala dati. Objasnili su da štite privatnost i integritet sudija i tužilaca.

Mišljenja sudija i tužilaca u vezi sa ovim su podijeljena. Dok dio njih smatra da javnost ne treba znati ništa o disciplinskim postupcima, drugi su mišljenja da podaci trebaju biti javni.

„Ja ne bih davala javno jer Vi dovodite u situaciju te ljude − ne mogu da rade, obavljaju svoje funkcije, a da ne kažem, ako imaju porodice, da mogu porodice biti predmet različitih napada, neugodnosti, takvih stvari”, kaže Amila Mimica Kunosić, članica VSTV-a.

Nasuprot tome, njen kolega iz VSTV-a Goran Nezirović smatra da ništa u disciplinskom postupku ne treba biti tajno: “Što je stepen povjerenja javnosti u pravosuđe niži, to bi standardi koje mi primjenjujemo trebali biti oštriji da bi na taj način vratili povjerenje građana u pravosudni sistem. Zbog toga ja smatram da imena sudija i tužilaca koji su disciplinski odgovarali ne treba da budu tajni”.

Članovi VSTV-a su više puta zbog CIN-ovih upita raspravljali o tome kako da u budućnosti objavljuju informacije o disciplinskim postupcima. Međutim, ni dvije godine nakon prvog upita praksu objavljivanja podataka još nisu promijenili.

Radeći ovo istraživanje, novinari CIN-a su obavili 50 intervjua, poslali preko 100 zahtjeva i žalbi za pristup informacijama te prikupili stotine sudskih i tužilačkih dokumenata.


(CIN)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.