18.7.2019. 19:02
0
Bratić: Zaključkom Predsjedništva BiH nije povrijeđen vitalni interes RS
Koalicija "Zajedno za BiH" smatra da zaključkom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac nije povrijeđen vitalni interes entiteta RS, rekao je potpredsjednik entitetskog parlamenta Senad Bratić.
Naglasio je da Predsjedništvo BiH nije protiv gradanje mosta nego je tražio da se definiše razraničenje između BiH i Republike Hrvatske.

- Od 2007. godine bio je usaglašen stav Predsjedništva BiH da se treba zaštititi teritorijalno more BiH i riješiti njen pristup otvorenom moru - rekao je Bratić novinarima u Banjoj Luci, prenoseći stav Koalicije "Zajedno za BiH".

More BiH, kako je dodao, pripada podjednako oba entiteta.

- Interes svih, bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost je da taj resurs BiH zaštitimo na pravi način - naglasio je Bratić.

U Narodnoj skupštini RS-a tek se očekuje poslanička rasprava o izjavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, veoma štetan po vitalne interese RS-a.

U proteklih nekoliko sati u entitetskom parlamentu najmanje je bilo riječi o toj temi.

Na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, sa dva glasa članova Željke Komšić i Šefika Džaferovića i jednim glasom protiv, aktulenog predsjedavajućeg Milorada Dodik, usvojeni su zaključci u vezi s izgradnjm Pelješkog mosta, nakon čega je Dodik pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS-a.

Ukoliko Dodikova izjava bude potvrđena u Narodnoj skupštini RS-a dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH neće imati učinka.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.