22.7.2019. 11:20
0
Majke Srebrenice traže prevod na bosanski jezik presude suda u Holandiji
Nakon izricanja presude Vrhovnog suda Kraljevine Holandije i 18 godina naše borbe pred pravosuđem te države, želimo se javno zahvaliti advokatima sa sjedištem u Amsterdamu (Holandija) i advokatima sa sjedištem u Mostaru (Bosna i Hercegovina) koji su nas zastupali u ovom slučaju i svim onima koji su nam pružali i pružaju podršku i pomoć da ustrajemo na putu istine i pravde.

Navodi se to u saopćenju Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa".

"Mi majke nastavljamo našu borbu za istinu i pravdu pred svim međunarodnim i nacionalnim sudovima i tijelima i ponovo pozivamo sve one koji žele, mogu i znaju da nam se pridruže, te da
ne budu nijemi promatrači ili nesuvisli komentatori naše borbe.Tražimo od državnih organa Bosne i Hercegovine da hitno na bosanski jezik zvanično prevedu sve presude holandskih sudova o počinjenom genocidu u Srebrenici, kao i izvještaj Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD)", navodi se u saopćenju Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa".

Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio je presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Ubijeni Srebreničani za koje Holandija snosi odgovornost istjerani su iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani. Kako je Vrhovni sud odlučio, Holandija je kriva za odgovornost u omjeru od 10 posto, a u kontekstu procjene vjerovatnoće da bi zarobljeni muškarci preživjeli da su ih holandski vojnici zadržali u bazi. Taj omjer je 2017. godine iznosio 30 posto.

Više od 6.000 članova porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici tužilo je 2007. godine Holandiju, a sedam godina kasnije Okružni sud u Hagu utvrdio je da je Holandija odgovorna za smrt više 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Međutim, porodice žrtava i država Holandija uložile su žalbu na ovu presudu. Apelacioni sud je 2017. potvrdio odgovornost Holandije.

Ranije, 2013. godine Vrhovni sud, po tužbi Hasana Nuhanovića, donio je odluku, prema kojoj je Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka iz Srebrenice. 


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.