27.7.2019. 20:53
0
Grubeša: Pokušaj obmanjivanja javnosti od strane SDA
Ministar pravde u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Josip Grubeša smatra da SDA smiješnim podacima, koje je danas Glavni odbor te stranke iznio u zaključcima, pokušava da obmane javnost i stane u odbranu počinilaca ratnih zločina, te da je tužno da ne podržavaju da se privede kraju sudsko procesuiranje postupaka ratnih zločina.

Grubeša je naveo da je da SDA nije u interesu ni vladavina prava ni pravna država, iako samo o tome pričaju. 

On je istakao da je u izradi Strategije za procesuiranje ratnih zločina učestvovala radna grupa koju su činili stručnjaci, a podržali je međunarodni posmatrači i predstavnici Evropske komisije, te da nije moguće da su svi oni propustili da vide da "ima nedopustive ciljeve" i da je to uspjelo samo predstavnicima SDA. 

"Strategija se ne bavi brojem predmeta već metodama na osnovu kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati s ciljem da se restereti Sud BiH da bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete", objasnio je Grubeša. 

Prema njegovim riječima, nepoznato je porijeklo smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u odbranu počinilaca ratnih zločina, te im omogućiti da se izvuku od sudskih procesa jer njihovi predmet, prema sadašnjim pokazateljima, nikada neće doći pred lice pravde. 

"Činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince je naročito tužna posebno zato, jer se poziva upravo na zaštitu žrtava", zaključio je Grubeša. 

Glavni odbor SDA danas je dao podršku predstavnicima SDA u Savjetu ministara koji su glasali protiv prijedloga nove revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina. 

"Takva strategija po svom sadržaju nedopustiv pokušaj ministra pravde Josipa Grubeše da iz procesuiranja ratnih zločina isključi 850 predmeta A kategorije, koje je Haški tribunal ustupio Tužilaštvu BiH, a u kojima je većina osumnjičenih iz redova HVO i Vojske Republike Srpske", navodi se u jednom od zaključaka Glavnog odbora SDA.


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.