28.7.2019. 17:41
0
Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Mjesnoj zajednici Vrbanja kod Bugojna
Programom koji je danas upriličen u Mjesnoj zajednici Vrbanja kod Bugojna, obilježena je 26. godišnjica zločina koji su u julu 1993. počinili pripadnici HVO-a, ubivši 45 bošnjačkih civila.

Ovdje kod ovog spomenika, pored uklesanih imena, svjedočimo da je na ovom prostoru učinjen zločin protiv civila Vrbanje, Crniča i Vrpeći. To su stvari koje ne smijemo zaboraviti - kazala je u obraćanju prisutnima potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Dodala je da manifestacijom „Šehidima dova-živima opomena“ porodice stradalih „istrajavaju u tome da istina izađe na vidjelo i da se nikada ne zaboravi Vrbanja, tim više što postoji tendencija da se istina o prošlosti promijeni“.

-Juli je jedan od najtužnijih mjeseci, u kojem se svakodnevno obilježavaju zločini nad Bošnjacima širom naše zemlje. BiH je jedina zemlja na prostoru Evrope, ako ne i svijeta u kojoj 26 godina nakon agresije imamo kolektivne dženaze, ukopavamo svoje najbliže i tragamo po grobnicama da nađemo nestale i ubijene - naglasila je.

Upravo te činjenice, istaknula je, najbolje govore "o razmjerama zločina koji je učinjen Bošnjacima, i namjeri da se jedan narod zbriše s prostora Bosne i Hercegovine".

-I pored svih tih zločina, nije se javila mržnja kod Bošnjaka, nije se javila želja za osvetom, već želja za pravdom. Ni ovdje u Vrbanji, nema želje za mržnjom i osvetom, ali ima želje i potrebe za pravdom, s obzirom da oni koji su počinili zločin nisu odgovarali za to - kazala je Mahmutbegović.

Poručila je kako je "istrajavanje na pravdi jedna od obaveza svih onih koji su preživjeli zločin u Vrbanji 1993. i svih Bošnjaka, te da se nikada ne smije zaboravati ono što se desilo, radi nas i generacija koje dolaze".

 - Ne mrzimo nikoga, ali tražimo da zločinci budu procesuirani i kažnjeni da bi, na bazi istine, gradili mostove prema drugima. Zločinci moraju odgovarati i iskazati kajanje, da bi mi imali budućnost na ovim prostorima - zaključila je Mahmutbegović.

Prigodnim riječima obratio se i premijer Vlade SBK-a Tahir Lendo, uz poziv mladim generacijama da nastave njegovati tradiciju obilježavanja zločina u Vrbanji.

- Istina, težak je put do pravde, ali ja sam siguran da ćemo doći do pravične presude i osude onih koji su činili zlodjela širom Bosne i Hercegovine, pa i u Vrbanji - naglasio je.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić kazao je kako se iz Vrbanje ponovo šalje poruka mira da narodi u BiH mogu živjeti zajedno, ali i poruka domaćim i međunarodnim institucijama da kazne odgovorne za počinjeni zločin.

- Bosna i Hercegovina i naša Vrbanja je mjesto gdje mogu živjeti i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi, i svi drugi.  I to uvijek govorimo. Međutim, tražimo samo pravdu i istinu, da se zločinci privedu i odgovaraju za ono što su uradili - kazao je prvi čovjek bugojanske općine.

Brojne delegacije položile su cvijeće ispred spomen-obilježja u Vrbanji, gdje je učenjem Fatihe odata počast svim stradalima.

Višednevna manifestacija „Šehidima dova - živima opomena“, koju su i ove godine organizirali Udruženje građana „Porodice stradalih Vrbanja 1993.“ i Medžlis IZ-ce Bugojno, završena je obilaskom šehitluka u tom naselju.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.