7.8.2019. 8:41
0
Prijem kurbanskog mesa u javnim kuhinjama prva tri dana Kurban-bajrama
Pred nastupajući Kurban-bajram, kojeg muslimani širom svijeta počinju obilježavati u nedjelju 11. augusta 2019. godine i koji traje četiri naredna dana, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je u dogovoru sa Koordinacionim tijelom za rad javnih kuhinja kao i predstavnicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Inspektorata veterinarske inspekcije utvrdilo način prijema i smještaja kurbanskog mesa u skladu sa zakonskom regulativom.

Prijem kurbanskog mesa prva tri dana bajrama će također biti organizovano u prostorijama Narodne kuhinje „Stari Grad“ prema utvrđenom rasporedu. U nedjelju (11. augusta) i ponedjeljak (12. augusta) prijem kurbanskog mesa će biti u periodu od 9 do 18 sati, dok će trećeg dana Kurban-bajrama (utorak 13. augusta) prijem mesa biti organizovan u periodu od 9 do 15 sati.

Ukoliko građani obredno klanje kurbana rade individualno u privatnim domaćinstvima da bi predali kurbansko meso u jednu od javnih kuhinja u Sarajevu moraju dostaviti Svjedodžbu o zdravstvenom stanju (životinje) kurbana (Obrazac A-1), koju traže od prodavca kurbana. Navedeni dokument ne smije biti stariji od deset dana. Ukoliko obredno klanje kurbana obavljaju u registrovanom objektu od nadzorom kantonalne veterinarske inspekcije potrebna je Potvrda o zdravstvenom stanju pošiljke životinjskog porijekla (Obrazac 2A), koju izdaje nadležni inspektor na mjestu klanja kurbana.

Potrebne dokumente građani mogu priložiti u originalu ili kopiji. Ovom prilikom napominjemo da javne kuhinje u Kantonu Sarajevo neće primati glave i iznutrice od kurbanskog mesa. Sve dodatne informacije i pojašnjenja građani mogu dobiti na broj telefona Kantonalne uprave za inspekcijske poslove 061/160-926.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo će za sve javne kuhinje obezbijediti dodatna finansijska sredstva kako bi prikupljeno kurbansko meso adekvatno uskladištili i dugoročno koristiti za spravljanje kvalitetnijih obroka u javnim kuhinjama.

Osim pomenute Narodne kuhinje „Stari Grad“, koja se nalazi u Ulici Halači 6 na Baščaršiji, prva tri dana Kurban-bajrama, građani također mogu svoje kurbansko meso donositi na adrese ostalih javnih kuhinja u Kantonu Sarajevo: Centralna kuhinja Crvenog križa u Ulici Braće Begić 11 na Koševskom brdu, Javna kuhinja MDD „Merhamet“ u Ulici Safeta Hadžića 177 u Švrakinom selu, te u prostorije Pučke kuhinje „Kruh svetog Ante“ u Ulici Zagrebačka 21 na Grbavici ili u Ulici Lava Tolstoja b.b. na Dobrinji.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.