9.8.2019. 11:38
0
Arnaut zamolio Denisa da poslanička pitanja proslijedi Zvizdiću
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je danas predsjedavajućem tog doma, Denisu Zvizdiću, molbu da urgenciju za dostavu odgovora na poslanička pitanja proslijedi predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, također Denisu Zvizdiću.

Arnaut se rukovodio striktnim odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, koje nalažu da se pitanja i inicijative članovima Vijeća ministara BiH dostavljaju "podsredstvom predsjedavajućeg Doma" (član 170.(1) Poslovnika), kao i da je predsjedavajući Doma u takvim slučajevima obavezan pitanja proslijediti "onome kome je upućeno" (član 170.(2) Poslovnika). 

S obzirom na ove eksplicitne i nadasve jasne odredbe Poslovnika, Arnaut je bio prisiljen zamoliti g. Denisa Zvizdića, u njegovom svojstvu predsjedavajućeg Doma, da sam sebi, u njegovom svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, proslijedi Arnautova poslanička pitanja.

S tim u vezi, Arnaut je uputio urgenciju na dostavu odgovora na pitanja koja je Zvizdiću ranije postavio posredstvom bivše predsjedavajuće Doma, Borjane Krišto, a koja se odnose na neprimjereno korištenje zvučne i svjetlosne signalizacije od strane vozila koja Zvizdić koristi i koja su u njegovoj pratnji (nejasnom je u kom svojstvu ostvaruje pravo na navedenu pratnju), suprotno dobroj praksi zemalja Evropske unije i drugih demokratskih država. 


Arnautovo poslaničko pitanje glasi:

Prilikom dolaska – pješice – na prijem prošle sedmice, a koji je održan u rezidenciji strane ambasadorice u starom dijelu grada, u izuzetno uskoj, jednosmjernoj ulici, kolona Vaših vozila (ukupno tri) je prošla tik pokraj mene, sa upaljenim rotacijama, signalnim svjetlima ispod haube, te uz povremeno paljenje zvučne signalizacije iako u ulici u tom trenutku nije bilo drugih vozila u pokretu. Brojne zvanice, uključujući brojne strane diplomate, koje su na prijem također pristizale pješice su se na svaki zvuk sirena prenule.

Identičan prizor kada su Vaša vozila u pitanju sam često primjetio niz Dalmatinsku ulicu, te pri skretanju sa ulice Maršala Tita na ulicu Vrbanja, u pravcu zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Uzimajući u obzir da ovakvo ponašanje nanosi štetu ugledu Bosne i Hercegovine kada mu prisustvuju strane diplomate u čijim zemljama takvo ponašanje javnih dužnosnika nije prihvatljivo, kao i da iritira građane, molim odgovor na iduće pitanje:

Da li ćete naložiti da vozila u kojim se nalazite, kao i ona u Vašoj pratnji, ne koriste zvučnu i svjetlosnu signalizaciju osim u iznimnim situacijama, te da li ćete naložiti da ta vozila poštuju sve prometne propise (uključujući da se ne ubacuju ispred drugih vozila na navedenoj raskrsnici)?

Bilo kakav odgovor da se radi o procjeni službi i da se ne bavite ovim pitanjima nije prihvatljiv. Podsjećam da sam sa Harisom Silajdžićem, u njegovom svojstvu člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, proputovao cijelu Bosnu i Hercegovinu i da on nikada nije dozvoljavao upotrebu zvučne i svjetlosne signalizacije na iznad opisan način. 

Denis Zvizdić je pri izboru za bošnjačkog člana kolegija dobio 9 bošnjačkih glasova (svi iz SDA), a njegov protukandidat Nermin Nikšić 11 bošnjačkih i 15 probosanskih glasova, ali su Zvizdićev izbor jednoglasno podržali HDZ i SNSD, koje preglasavanje mu je osiguralo potrebnu većinu, a sada dovelo i do ovog uduplavanja funkcija.  

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.