16.8.2019. 16:50
0
Scanlan: Trend odlaska mladih iz Brčkog trebalo bi da bude zvono za uzbunu
Supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan u četvrtak i petak sastao se sa zvaničnicima Distrikta Brčko i predstavnicima političkih stranaka, u okviru mjesečnih konsultacija sa vodećim političkim akterima.

Na sastancima sa Zijadom Nišićem iz SBiH i Zoranom Kokanovićem iz SP, kao i sa predsjedavajućim Skupštine Distrikta Brčko Esedom Kadrićem supervizor je naglasio važnost usvajanja zakona o fiskalnoj transparentnosti tokom jeseni, uključujući i novi Zakon o budžetu, koji bi se primjenjivao na izradu budžeta za 2020. godinu, saopćeno je iz OHR-a.

“Na svim svojim sastancima, podsjetio sam političare da je napredak moguć, ali samo kada je javni interes osnovni prioritet, iznad drugih uskih interesa, a to počinje od načina na koji se troši budžet”, rekao je Scanlan.

Supervizor Scanlan se također sastao sa direktoricom Privredne komore Distrikta Sanelom Hadžajlić kako bi razgovarao o radnim grupama koje s organima vlasti trebaju biti uspostavljene ove jeseni kako bi izradile nacrt zakona koji pogoduju ulaganjima i uvodi standarde za pružanje javnih usluga potrebnih za privlačenje investitora, osiguranje rasta poduzetništva i otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

Naglašeno je kako ekonomski rast zahtijeva i stabilno snabdijevanje električnom energijom.

Supervizor je bio impresioniran radnim modelom lokalno proizvedene “zelene” energije u Boderištu, koji je financirala Vlada Češke Republike, a implementirala nevladina organizacija “Posavina bez mina”. Skupština Distrikta, kako je navedeno, ima šansu da brzo djeluje u pogledu zakonskih mjera koje je USAID u julu prezentirao poslanicima Distrikta, u vezi s načinom na koji se može promovirati pozitivno okruženje za ulaganje u održivu “zelenu” energiju.   

U pogledu odlaska mladih, a Brčko je, nažalost, jedan od gradova koji u tome prednjači, supervizor je želio čuti mišljenje predstavnika tri najveće vjerske zajednice: glavnog imama Islamske zajednice Mustafe Gobeljića, pravoslavnog sveštenika Predraga Ćirkovića i dekana Dekanata u Brčkom, velečasnog Damira Ivanovića, navode iz OHR-a.

Supervizor se sastao i sa Damirom Radenkovićem, predsjednikom nevladine organizacije “Vermont,” kako bi se informirao o strategijama za zaustavljanje ovog rastućeg trenda koji ugrožava budućnost Brčkog.

“Ovakav trend odlaska trebalo bi da bude zvono za uzbunu za sve u Brčkom. Kako se to može dešavati u zajednici koja ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH? To pitanje svi građani Brčkog trebaju postavljati zvaničnicima koje su izabrali. Gdje su odluke o ulaganju budžetskih sredstava u poboljšanje usluga koje se pružaju građanima, za privlačenje domaćih i stranih ulagača da osiguraju zapošljavanje ili izgradnju infrastrukture u Distriktu? Svaki segment društva igra ulogu u izgradnji Distrikta kao dinamične zajednice u kojoj mladi žele da ostanu, rade i podižu porodicu. Prije svega, to je obaveza izabranih zvaničnika Brčkog. To su kriteriji po kojem bi ih glasači trebali ocjenjivati na narednim lokalnim izborima", naglasio je Scanlan.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.