18.8.2019. 20:38
0
Šepić: ANP ne smije biti predmet političkih pogodbi i priče o raspodjeli funkcija
Godišnji nacionalni plan za NATO (ANP) je s razlogom najaktualnije političko pitanje u zemlji ovih dana, ističe u razgovoru za novinsku agenciju Patria Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

“Od odnosa prema ovom pitanju zavisit će budući razvoj i pravac BiH. Zato, ono ne smije biti predmet političkih pogodbi i priče o raspodjeli funkcija u nekom novom sazivu Vijeća ministara BiH. Ovo pitanje predstavlja crvenu liniju ispod koje nijedan državotvoran političar u BiH ne smije ići. Uz stabilnost i sigurnost u zemlji, pa i regiji, doći će i ekonomski razvoj, perspektiva i zadržavanje mladih na ovim prostorima.

Zato nam je ovaj okvir važan i ma koliko ponekad izgledalo da Dodik i njegovi saveznici iz entiteta RS neće prihvatiti tu činjenicu, ipak je ovaj trenutak, zbog njihove želje i potrebe da postanu dio i državne vlasti, najpogodniji za čvrst i principijelan stav koji znači NATO i EU perspektivu za našu zemlju”, kaže Šepić.

Na tom putu, napominje, sve odgovorne političke stranke i vladajuće i opozicione bi morale biti zajedno, a također i najveći dio međunarodne zajednice i posebno naši prijatelji iz SAD i EU. 

“Vjerujem da ćemo to zajedno i postići, jer tiče se svih nas”, dodaje Šepić.

Nekadašnji vrlo aktivan zastupnik u Parlamentu BiH komentirao je nerad ovog vrlo važnog zakonodavnog tijela.  

“Poseban problem čini nerad Parlamenta BiH, koji bi morao i trebao biti motor pokretanja zemlje naprijed. Od izbora do danas faktički nema nikakvog, posebno ne, ozbiljnog rada ove institucije. Ona je blokirana zbog inat politike, koju provode vladajuće stranke u našoj zemlji. Dodatni problem predstavlja činjenica da jedan od dva doma Parlamenta BiH ima potpuni kapacitet za blokadu rada uopće. To je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u kojem stranke koje često blokiraju zemlju i ucjenama pokušavaju ostvariti svoje političke ciljeve, prvenstveno HDZ Dragana Čovića i SNSD Milorada Dodika imaju potpunu većinu, ali nažalost, podrškom SDA, jer su njeni zastupnici u Narodnoj skupštini RS i Skupštini ZDK svojim glasovima omogućili izbor Čovićevih i Dodikovih delegata koji sada cijelu zemlju drže u blokadi. 

Za takve poteze dobili su nekoliko fotelja za svoje odabrane kadrove u NS RS i ZDK. Već danas se vidi i osjeti koliko su to pogrešni, sebični i kratkovidi potezi, a tek će, nažalost vrijeme pokazati koliko su štetni bili. Vjerujem da će i ljudi u našoj zemlji znati to do kraja prepoznati i kazniti takve politike već na narednim izborima”, dodaje Šepić. 


(NAP/Amila Alijagić

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.