23.8.2019. 17:27
0
Obilježena 27. godišnjica stradanja Vijećnice: Barbarsko uništenje kulturnog naslijeđa
Povodom obilježavanja 27. godišnjice stradanja Vijećnice, nekadašnje biblioteke danas je održana prigodna manifestacija u organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH. U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine Vijećnica je izgorjela u plamenu, a u požaru su izgorjela dva miliona knjiga.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina kazao je da su slike Vijećnice u plamenu obišle svijet. To je bilo barbarsko uništenje jedne od najljepših riznica kulturnog naslijeđa na Balkanu, kaže Ovčina. 

"Unutrašnjost je bila potpuno uništena u nemilosrdnoj vatri koja je uslijedila nakon granatiranja. Prošlo je 27 godina otkad je Vijećnica postala simbol urbicida, kulturocida, bibliocida, a slike zapaljene biblioteke u živom sjećanju mnogih su i danas", kazao je Ovčina.

Iz Grada Sarajeva koje i upravlja Vijećnicom u nedjelju 25. avgusta bit će upriličeno druženje „Vijećnica iz inata“ kojim će se obilježiti dan sjećanja na paljenje Vijećnice. U nedjelju će također biti upriličen i Dan otvorenih vrata. 

Obnovljena Vijećnica svečano je otvorena 9. maja 2014. godine na Dan pobjede nad fašizmom i od tada je nezaobilazna u turističkim posjetama Sarajevu. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.