26.8.2019. 8:19
0
Vijećnica dobila novu iluminaciju, njena ljepota još više dolazi do izražaja
Na Šećerćehajinoj ćupriji kod Inat kuće sinoć je organizovano druženje "Vijećnica iz inata“, a na dan kad se obilježava 27. godišnjica paljenja Vijećnice predstavljena je i nova iluminacija objekta koji će dodatno doprinijeti njenoj ljepoti. Tokom događaja na Vijećnici su projektirani i svjetlosni snopovi zapaljene Vijećnice kao sjećanje na barbarski čin tokom opsade Sarajeva.

Domaćini večerašnje ceremonije bili su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te rukovodstvo JP Sarajevo d.o.o., a svečanom paljenju nove iluminacije prisustvovali su brojni zvaničnici, javne ličnosti, građani. 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da je mislio da nije moguće Vijećnicu učiniti ljepšom nego što jeste.

"Sada kada vidimo kako svjetlo ta iluminacija iz ruku i ideje majstora Srđe Hrisafovića istakne Vijećnicu na poseban način, jasno je da je ova investicija vrijedila truda. Vijećnica je blago Grada Sarajeva, državni nacionalni spomenik i sada evo postaje i institucija koja živi i opravdava svako ulaganje. Naša je posebna želja bila da ovaj projekt predstavimo na dan sjećanja kada su zločinci htjeli uništiti našu historiju i naš identitet."

Nova iluminacija uz mjere energetske efikasnosti

Projekt iluminacije je djelo najboljih bh. stručnjaka Srđe Hrisafovića i Jasmine Memić, a Grad Sarajevo je putem svog javnog preduzeća investitor. Iluminacija je urađena sa maksimalnim efektom ali u skladu sa energetskom efikasnosti. 

Gradnja Vijećnice počela je 1891. godine, a svečano je otvorena 20. aprila 1896. Odmah po završetku rata počela je obnova razrušene i spaljene Vijećnice.

Obnovljena Vijećnica svečano je otvorena 9. maja 2014. godine na Dan pobjede nad fašizmom i od tada je nezaobilazna u turističkim posjetama Sarajevu. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.