1.9.2019. 21:39
0
Počinje nova školska godina: Učenici USK-a zbog štrajka ostaju u domovima
Nova školska 2019/2020. godina u osnovnim i srednjim školama sutra počinje skoro u svim kantonima. Osim za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, nastava na području Unsko-sanskog kantona (USK) sutra neće početi. Prosvjetari stupaju u generalni štrajk prema odluci Štrajkačkog odbora Sindikata prosvjetnih radnika u tom kantonu.

Iz Sindikata kažu da su razlozi za štrajk mnogobrojni i da kantonalna Vlada nije poštovala kolektivni ugovor, odnosno da nije izjednačila osnovicu plaća prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić rekao je da je Vlada USK dala prijedlog da osnovica dogovorena Kolektivnim ugovorom stupi na snagu od avgusta, ako se za to steknu uvjeti jer u Vladi računaju da će veći broj ljudi ostati bez posla i da će time osigurati sredstva.

Tako će 2. septembra u osam kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (KS, SBK, HNK, TK, BPK, Kanton 10, PK i ZDK) početi nastava dok 9. septembra učenici u Zapadno-hercegovačkom kantonu sjedaju u učeničke klupe.

U Republici Srpskoj 2. septembra također počinje nove školska godina za oko 89.000 osnovaca i oko 39.000 srednjoškolaca.

''Tim povodom, svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima“, izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović koja je posebno čestitala i poželjela dobrodošlicu prvačićima, sa željom da im početak obrazovanja bude uspješan.

Podsjetila je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o finansiranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je u Budžetu za ovu godinu osiguralo 600 hiljada KM.

"U proteklom četverogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 2.410.000,00 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 374.176 besplatnih udžbenika za 59.222 učenika. 

Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je.


(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.