6.9.2019. 22:00
3
Britanska ambasada tražila upozorenje za Dodika, usprotivili se Francuzi, Rusi i Delegacija EU
Ambasada Velike Britanije u BiH, na posljednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC), zatražila je da Međunarodna zajednica Miloradu Dodiku uputi jasnu poruku, da rušenje institucija BiH – 'neće biti oprošteno'.

Pozivajući se na zapisnik sa posljednje sjednice PIC-a Žurnal je objavio tekst u kojem navodi da su razmatrane Dodikove najave da će, nakon 5. septembra, preispitati funkcionisanje državnih institucija, nakon čega su predstavnici Velike Britanije tražili da Dodik bude upozoren - i javno i privatno da 'njegovi potezi neće biti oprošteni', te da fukus poruka treba biti na zaštiti institucija BiH.

Međutim, piše Žurnal dalje, suprotno stavovima Velike Britanije, predstavnik Ambasade Francuske bio je blagonaklon prema Dodiku.

'Ambasada Francuske u BiH zalaže se za umjereniji stav prema Miloradu Dodiku', konstatovano je u zapisniku sa sjednice PIC-a.

Osim Francuske, blagonaklonu politiku prema Miloradu Dodiku i njegovim najavama zagovarali su predstavnici Ambasade Italije i Delegacija Evropske unije u BiH s čijom se politikom složila i Ambasada Ruske Federacija. S druge strane, ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Španije, Holandije, Japana i Turske usaglašene su kada je u pitanju NATO put BiH, te zaštita državnih institucija, prenosi Novinska agencija Patria.

(Patria / Haris Ahbabović)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.