18.9.2019. 18:52
0
Crnadak: Odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ugrožava 30.000 stanovnika
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas u Beču na 63. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju. U fokusu obraćanja ministra Crnatka bio je problem izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na granici sa BiH.

On je naglasio da je još 2015. BiH izrazila zabrinutost zbog odluke susjedne Hrvatske da nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško izmjesti na granicu sa BiH.

"U blizini se nalazi Park prirode na rijeci Uni, ali i lokacija Trgovske gore koja je samo tri kilometra udaljena od Novog Grada, opštine sa 30.000 stanovnika koja se izričito protivi namjeri Hrvatske, kao i devet susjednih opština koje su takođe u opasnosti", naglasio je ministar Crnadak.

Ministar je zahvalio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju na dugogodišnjoj podršci i izrazio želju da se saradnja nastavi i u većem obimu. Istakao je da je BiH do sada imala mnogo koristi od projekata na različitim poljima - od infrastrukturnih do institucionalnih i da izražava punu spremnost da nastavi uspješnu saradnju sa Sektorom za tehničku kooperaciju, kako bi bili poboljšani kapaciteti u korištenju nuklearne tehnologije na poljima medicine, industrije, privrede i radijacijske zaštite.

Obraćanje Generalnoj konferenciji ministar Crnadak je završio još jednom upozorenjem svim učesnicima na potencijalne opasnosti ukoliko bi došlo do odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. 


(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.