19.9.2019. 13:56
0
Vlasnici poznatih sarajevskih kafića rekli kako imaju mjesečna primanja od 1.500 do 2.000 KM: Ovo su imena uhapšenih u Hercegovini u nastavku akcije "Kasa"
U akciji "Kasa 3", koja se jučer provodila na području Hercegovine, pripadnici SIPA-e su priveli ukupno 11 osoba, a među njima su, kako saznaje Dnevni Avaz, Robert Groznica, Dino Vrljić, Zoran Ćorić, Davor Knezović, Matea Džidić, Tomislav Radić, Dario Miletić i Božo Sesar.

Osumnjičeni su se nalazili na kriminalističkoj obradi u prostorijama SIPA-e u Mostaru. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proveli su akciju usmjerenu protiv 15 osoba koje su sumnjiče za poreznu utaju. Riječ je o nastavku akcija "Kasa 1" i "Kasa 2", koje su provedene na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. 

Osumnjičeno 15 osoba, dvije uopće nisu u BiH


Dnevni Avaz je naveo također da su dvije od 15 osumnjičenih osoba van granice Bosne i Hercegovine, te su nedostupne za organe gonjenja u BiH.

Jedanaest uhapšenih u operativnoj akciji "Kasa 3" koju su jučer, uz asistenciju MUP-a HNK, proveli pripadnici SIPA-e na širem području HNK, pušteni su na slobodu.

"Ispitani su svi osumnjičeni koji se nakon kriminalističke obrade puštaju na slobodu, a danas će biti saslušani svjedoci. Trenutno se radi na prikupljaju materijalnih dokaza za dokazivanje kaznenih dijela koja im se stavljaju na teret", kazala je Ana Rajić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva HNK.

Akcija je izvedena na području Mostara, Čapljine i Čitluka, gdje su obavljeni pretresi na 14 lokacija, a uhapšeni su mahom odgovorne osobe u ugostiteljskim objektima, kao i odgovorne osobe računarskih firmi čije usluge su koristili. Do sada je SIPA oduzela brojnu dokumentaciju i veliki broj fiskalnih kasa i kompjutera.

Kako je navedeno u saopštenju SIPA-e,  izvršili su pretrese na 14 lokacija i uhapsili 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje  da su počinila  krivično djelo "Poreska utaja". Osumnjičena lica se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave te plaćala manji porez.

"Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti  mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima", navedeno je iz SIPA-e.

Podsjećanja radi, pretreseni su objekti Caffe Pizzeria MARINERO u Mostaru, kompanije "X-soft" i "RSS" iz Mostara, ETNO KUĆA u Šurmancima kod Čapljine, Restoran CHARISMA u Mostaru, Karting sport caffe u okviru "Karting kluba" u Mostaru,  Restoran "Santa Fee" u Međugorju,  SUR "Goranci" u Mostaru, noćni klub Bumerang u Čitluku, te restoran Maslina, Pizzeria Gusar, noćni bar i restoran TENIS u Mostaru.

Nastavak velike akcije "Kasa"

Tokom akcije "Kasa" u Sarajevu vršeni su pretresi poznatih ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana, Restoran Una, restoran Luka i drugi, a više vlasnika i odgovornih osoba je privedeno, dok je nekim određen i pritvor. 

Također, prilikom realizacije operativne akcije "Kasa 2", policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese stambenih, poslovnih i ugostiteljskih objekata na 12 lokacija i lišili slobode šest lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Utaja poreza i doprinosa“, a u vezi s krivičnim djelom „Računarska prevara“. 

U akciji Kasa uhapšeni su Oleg Krautblatt i Ines Juretić, koji se sumnjiče za računarske prevare. Krautblatt i Juretić se sumnjiče da su prodavali poseban softver tzv. "Inspirit Gastro" ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH, a koji je ugostiteljima omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa. 

Specijalizirani program je napravljen po principu "kratkog i dugog klika". To znači da su se zaposleni konobari kod osumnjičenih ugostitelja koristili "kratkim klikom" prilikom printanja računa za prodati proizvod, a koji je uredno bio evidentiran u sistemu. Međutim, "dugim klikom" vršene su malverzacije s obzirom na to da su kase također izbacivale račun, ali nisu registrovale promet čime je umanjen stvari promet.

Podsjećanja radi, prije Hercegovine, pretresi ugostiteljskih objekata vršeni su u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Trnovu i na Palama. 

Uhapšeni poručili da mjesečno zarađuju do 2.000 KM

Ovo je nastavak ranijih akcija. Nakon akcije Kasa u Sarajevu pred sudom su se pojavili vlasnici eminentnih sarajevskih objekata Nedžad Rašidagić, Edin Vreto, Željko Ljubas, Nejra Ibrović i Šaćir Čedić, kao i Oleg Krautblat i Ines Juretić iz firme Inspirit koja im je prodavala poseban softwere "Gastro Inspirit". Na pitanja o imovinskom stanju, odgovarali su kako mjesečno zarađuju od 1.500 do 2.000 maraka. Sudski epilog još se čeka. 

"Inače, u ovom predmetu istraga je u toku, a na prijedlog Tužilaštva KS osumnjičenima su određene mjere zabrane. Tačnije zabrana obavljanja posla i redovno javljanje nadležnoj policijskoj stanici", izjavila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

U Kasi 2 pripadnici SIPA-e po nalogu osnovnog Suda u Sokocu i Tužilaštva Istočno Sarajevo u aprilu ove godine uhapsili su sedam osoba i pretresli objekte na Palama, Trnovu i Istočnom Novom Sarajevu. Uhapšene osobe se danas brane sa slobode.

"Nakon završenog pretresa, sedam osoba s inicijalima P.O., Nj.C., S.K., M.K., D.P., Z.O. i Z.J. je ispitano u svojstvu osumnjičenih osoba u prisustvu advokata. Sve osobe su tokom ispitivanja, u prisustvu advokata, priznala kaznena djela koja im se stavljaju na teret, nakon kojeg je postupajući tužitelj odlučio da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za predlagače mjere pritvora i osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode", navodi se saopćenju Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu. 

Tri pravosudne institucije u posljednjih pola godine uhapsile su 30 osoba u različitim akcijama, zbog sumnje da su počinili krivična djela utaja poreza i računarsko krivotvorenje. Neki od njih su pod mjerama zabrane, drugi se brane sa slobode, a treće tek očekuje pojavljivanje pred sudovima.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.