22.9.2019. 15:50
0
Zaključici prve međunarodne konferencije ‘Pravda za Davida i svu djecu BiH’
Održana je prva međunarodna konferencija "Pravda za Davida i svu djecu BiH", u konferencijskoj sali VHS Ottakring u Beču.

„Građanski aktivizam u službi promovisanja značaja i uspostavljanja stvarne vladavine prava u BiH“ je bila tema međunarodne konferencije koju je organizovalo udruženje „Pravda za Davida i svu djecu BiH“ iz Beča.

Cilj konferencije, saopćili su iz Udruženja,  bio je insistiranje na krivičnoj odgovornosti svih onih koju su činjenjem, ali i nečinjenjem doveli do opstrukcije istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića. 

Učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa hronologijom slučaja “Dragičević” s fokusom na spornoj pres konferenciji, informacijama o Anketnom odboru, aktivnostima policije i Tužilaštva, načinima na koji su vođeni protesti u Banja Luci, te načinu na koji su institucije reagovale. 

Učesnik konferencije Martin Pammer kao i ostali učesnici druge panel diskusije su zajednički istakli da etnopolitika, politika straha, politika instrumentaliziranja etničkih identiteta, prekrivanja zločina, krađe, koprupcije, malverzacije i nepotizma je postala nešto što definiše BiH. Politika laži je postala parada današnje BiH i djeluje do današnjeg dana. 

Martin Pammer, bivši ambasador Austrije u BiH je opisao svu nemoć međunarodne zajednice po ovom pitanju, “nemoć onih koji možda mogu da pokrenu određene sankcije u cilju sankcionisanja ovakvog ponašanja onih koji nas zastupaju.” 

Profesor Vedran Dzihić poručio je da “nešto što se pojavljuje kao laž ne može dugoročno da nadvlada istinu, laž može da sagradi instituciju oko sebe, laž može da se naoruža, laž može da se služi policijskom silom, ali ne može, da postoji dugoročno.” 

“Gotovo nijedan režim u ljudskom čovječanstvu koji je dugoročno satkan na politikama laži nije opstao“ istakao je u Džihanić u zaključku. 

“Slučaj ‘Dragičević’ i prvi dugotrajni, građanski, ne politički ‘Pravda za Davida’ protesti su nešto što je univerzalno i ni na koji način ne može biti protjerano iz BiH na način na koji je porodica Davida Dragičevića protjerana. Mirna protesna okupljanja pokreta ‘Pravda za Davida’ su nastala iz zajedničke potrebe građana i građanki BiH za pravdom što nije svakidašnja pojava. Simbol građanskih protesta, dignuta šaka, je univerzalni simbol otpora, što je obilježilo i ove proteste.”, poručeno je na konferenciji u Beču.

Istaknuto je i to da su dugotrajni, građanski, ne politički protesti „Pravda za Davida“ poprimili globalne razmjere, “pa smo tako imali proteste kao odraz zajedničke solidarnosti i međusobnog razumijevanja po mnogobrojnim gradovima Bosne i Hercegovine pri čemu su mirna, građanska okupljanja u nekim gradovima ponavljana više puta.” Isto tako, protesna okupljanja su organizovana po mnogobrojnim gradovima Evropske unije i svijeta. 

“Ta solidarnost se može dalje nastaviti kroz zajedničke aktivnosti.” 

Konferenciji su također trebali prisustvovati članovi porodice ubijenog Dženana Memića iz Sarajeva ali zbog hitnog poziva u Tužilaštvo, koji su dobili dva dana prije, bili su spriječeni prisustvovati konferenciji. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.