26.9.2019. 13:09
0
Vlada RS nabavlja novi avion
Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se Vlada odlučila za nabavku novog aviona jer nije bila zadovoljna ponudom firme "Cesna" po principu zamjene "staro za novo", uz doplatu.

"Prvo smo htjeli da zamijenimo stari za novi uz našu doplatu, po principu `staro za novo`. Ali, nismo bili zadovoljni procjenom `Cesne` i odlučili smo da kompletan iznos ove nabavke finansiramo iz budžeta. Po dolasku novog aviona, prodaćemo stari na licitaciji", rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o električnoj energiji.

On je naglasio da će na taj način biti dobijeno znatno više novca nego da se išlo u pomenutu zamjenu uz doplatu, te da se time smanjuju troškovi za RS.

Višković je naveo da su pojedini mediji ranije zloupotrijebili njegove izjave u vezi sa avionom, podsjetivši da je prije dva mjeseca pokrenuta pomenuta procedura kupovine nove letjelice.

"Naš avion bio je prizemljen zbog kvara koji se javio na toj vrsti aviona `cesna`. U svijetu je naloženo da se avioni tog tipa prizemlje i to se dešavalo od 24. maja do 1. septembra. Naš avion skoro dva mjeseca nije letio, a letio je u ovom mjesecu i šta je tu sporno", rekao je Višković.

On je naveo da je Vlada Srpske u to vrijeme koristila tuđe avione koji su iznajmljivani.

"Time smo i pravili ogromne troškove za Srpsku ne znajući kada ćemo dobiti ponovnu dozvolu za let našeg aviona", rekao je Višković i podsjetio da iduće godine ističe garantni rok za stari avion koji bi morao u redovan servis po cijeni od 1,5 miliona dolara.


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.