27.9.2019. 16:02
0
Reisu-l-ulema Husein Kavazović predvodio džumu u Berlinu
U Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Berlinu, reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović predvodio je džumu, a u hutbi je kazao da živimo u porodici i zajednici s braćom i sestrama.

„Upućeni smo jedni na druge i bez međusobnog razumijevanja i saradnje ne možemo osigurati snošljiv život, napredak i opstanak. U porodici i zajednici se problemi rješavaju razgovorom i dogovorom, a ne inatom i silom. Preko mnogih postupaka i ponašanja naših najmilijih moramo preći, kao što i Allah prelazi preko naših grijeha.

Vremena se mijenjaju, a mijenjaju se i uvjeti našeg života, opstanka i napretka. Porodice i zajednice se dijele, raseljavaju i udaljavaju. Na okupu ih još drži svijest o zajedničkoj pripadnosti vjeri, porijeklu, jeziku, kulturi i tradiciji. Džemat je najvažniji temelj našeg zajedništva, bratstva i narodnog osjećaja. On je domovina našoj vjerskoj tradiciji i narodnom osjećaju, kao što je srce dom vjeri, i onda kada smo daleko od naše domovine“, kazao je Kavazović te dodao:

„Ovo je važan džemat; jedan od najvažnijih van naše Bosne i Hercegovine. Zato je vaša odgovornost, kao njegovih pripadnika, veća. Jer, oni najvažniji, najsnažniji i najizrasliji imaju odgovornost više za hod zajednice.

Iza vas je pređeni put na kojem nije uvijek bilo lahko koračati. Prevalili ste ga u velikim kušnjama i s velikim odricanjima. Vjera u Boga, strpljivo planiranje i ispoljen trud doveli su vas ovdje gdje ste danas.

Mi smo ponosni na vas, a vi treba da budete zadovoljni i Bogu zahvalni za postignuto. Vi najbolje znate koliko ste znoja prolili da do ovoga dođete. I koliko ga je još potrebno da biste savladali nove izazove koji su pred vama. Nadam se da će to biti uz Božiju pomoć.

No, bilo bi porazno da ste danas manje spremni na izazove. Očekujem od vas, a to očekuje i naša zajednica u Bosni i Zapadnoj Evropi, da svoj teret nosite, ali i da drugima pomognete, da budete zaštitnici jedinstva našeg naroda i naše Islamske zajednice. Mi imamo našu Zajednicu, domovinu Bosnu i Hercegovinu, naše porodice i jedni druge.
Među nama ima i onih koji gledaju samo na dio koji pripada cjelini, ali ne i na cjelinu. Oni misle da su lokalni identiteti najvažniji. Međutim, ako smo umet, a jesmo, onda smo muslimani, a ne nikakve selefije ili hanefije; ako smo narod, a jesmo, onda smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci“, kazao je Kavazović.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.