5.10.2019. 17:19
0
Van der Auweraert: Migrantskoj djeci bez pratnje pronađemo lokalne staratelje
Šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert, u intervjuu za BHRT, govorio je o problemu maloljetnih osoba bez pratnje, koje su se, zahvaljujući migrantskom talasu, zatekle u našoj zemlji.

Ekipa BHT-a danas je u Tuzli zatekla šestogodišnju djevojčicu bez pratnje staratelja koja je noć provela na ulici.

“Mi se pobrinemo da, skupa sa našim partnerima iz UNHCR-a i UNICEF-a, uvijek imaju pristup zvaničnom smještaju. Dakle, oni imaju prioritet zajedno sa porodicama s djecom. Kada su smješteni, dobiju zvanične staratelje, na istom sistemu kao djeca u domu za djecu bez roditeljskog staranja, tako da dobiju svoje staratelje lokalce od lokalnih kancelarija za socijalnu zaštitu”, objašnjava Peter Van der Auweraert.

Prema njegovim riječima, ovaj sistem jako dobro funkcioniše.

“Moram reći da ljudi iz kancelarije za socijalnu zaštitu, kao naprimjer u Unsko-sanskom kantonu, imaju veoma malo resursa i stvarno rade odličan posao. Šta mi radimo kao IOM? Na primjer, u Vučjaku smo tražili od Crvenog krsta da nas kontaktira čim dođu nove porodice sa djecom ili djeca bez staratelja. Onda ja šaljem svoje timove da odu po njih, nađu im staratelje lokalce i premjeste ih u odgovarajući centar”, dodaje on.

Prvi čovjek IOM-a u našoj zemlji navodi kako ta organizacija u Tuzli ima dogovor sa volonterima da ih zovu ako imaju porodice sa djecom ili djecu bez staratelja.

“Onda ih mi, ako volonteri nemaju resursa da ih pošalju autobusom, što u slučaju djece bez staratelja svakako nije opcija, pokupimo i vodimo u Sarajevo u centar koji mi vodimo, Ušivak. Tako da se nadam da će slučaj sa tom djevojčicom biti riješen na isti način. Kada ta osoba dođe u centar, može se registrovati u Centru za međunarodne odnose. Dobiće dokument i dobiće lokalca staratelja. Ali nekad se događa, jer je sve pomalo neorganizovano i migranti su na sve više lokacija, da je potrebno vremena da se prvo osoba identifikuje kao maloljetnik i može da potraje određeno vrijeme prije nego što bude prebačena u centar”, objašnjava Auweraert.

On navodi kako je u Tuzli problem to što nema nikakvog smještaja za migrante, bili oni maloljetni ili ne.

“Moje mišljenje je da migranti ne žele da ostanu u Tuzli. Dolaze jer se tu registruju. U Centru za međunarodne odnose možda bi bila dobra ideja da bude otvoren centar za prenoćište, gdje bi makar ugroženi i najosjetljiviji migranti mogli da prenoće, umjesto da noće na ulici”, kaže Peter Van der Auweraert za BHRT.


(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.