15.10.2019. 13:28
0
U toku ekstradicijski postupak Adema Kostjerevca zbog silovanja
Bivši vojni policajac iz Bosne i Hercegovine Adem Kostjerevac, koji u Missouriju živi oko 17 godina, suočen je s izručenjem u našu zemlju, gdje je protiv njega podignuta optužnica za silovanje trudne Srpkinje, koja je 1992. bila zarobljena.

Kostjerevac (58) u utorak će se pojaviti na saveznom sudu u St. Louisu na saslušanju o zahtjevu bh. vlasti za izručenje, prenosi Starttrubune.

Zahtjev za izručenje koji su podnijele bh. vlasti navodi da je Kostjerevac, koji je bio pripadnik 1. muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine, silovao ženu u malom selu, nakon što su je muslimanske snage koje su opkolile njeno selo uhapsile 17. septembra 1992. godine. 

Protiv Kostjerevca, koji je u SAD došao sa suprugom i koji ima petero odrasle djece, optužnica je u BiH podignuta 2015. godine. Sudski dokumenti govore da pati od PTSP-a, gubitka pamćenja, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i da je imao srčani udar. 

Kao razlog zbog čega se nije dobrovoljno pojavio na Sudu BiH, naveo je svoje zdravstvene probleme. Zahtjev za izručenje podnesen je 14. Augusta ove godine, ali je ostao zapečaćen sve dok Kostjerevac nije uhapšen 23. augusta.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.